Румен Радев подкрепя противоконституционни действия, смята Пелвнелиев

Президентът щял да има безгранична власт, ако назначава шефа на "Антикорупция"

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Предишният президент Росен Плевнелиев смята, че държавният глава Румен Радев се е опитал да защити противоконституционни действия, като е подкрепил бойкота на военните летци от базата в Граф Игнатиево. Плевнелиев освен това е на мнение, че Радев е виновен за проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за антикорупционния закон, тъй като е заел страната на БСП.

В началото на седмицата бойните пилоти от авиобаза Граф Игнатиево масово отказаха да летят в знак на протест срещу бедственото положение на военната авиация. Летците обявиха, че се чувстват несигурни и планираните полети бяха отменени. Управляващите обаче омаловажиха случилото се, като военният министър Красимир Каракачанов го окачестви като "недоразумение", а премиерът Бойко Борисов допусна, че някой "подръчква" летците. Президентът и бивш командир на военната авиация Румен Радев не взе отношение, но след като вицепремиерът Валери Симеонов ги обвини в "държавна измяна" и настоя за уволнения, Радев излезе с остра позиция във Фейсбук. Той заяви, че "недоволството на хората с пагони е обяснимо", а "политическите реакции са неадекватни". "Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи", написа Румен Радев в четвъртък.

"Не одобрявам действията на тези летци. За мен това също оставя горчивото впечатление за неразбиране как функционира конституционалността, в какво се състои войнишкият дълг. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити противоконституционни действия" коментира Росен Плевнелиев в неделя пред бТВ.

Той смята, че летците имат легитимни начини да обърнат внимание на състоянието на авиацията - чрез своите ръководители и организации.

Плевнелиев не отрече, че във военната ни авиация има проблеми, но подчерта, че военните трябва да спазват своята клетва и дълг.

На въпрос дали чувства вина за състоянието на бойната авиация, Плевнелиев заяви, че "всеки един политик трябва да чувства вина за състоянието на авиацията" и че по време на мандата си е направил възможното да се излезе от това положение. Освен това напомни, че вече има одобрен план за превъоръжаване на армията.

Плевнелиев освен това защити позицията на ГЕРБ, че шефът на бъдещото звено "Антикорупция" не бива да се назначава от президента, както предлагат БСП и Румен Радев.

"Повече от шест месеца бях едноличен ръководител на тази държава, направих две служебни правителства. Представете си, държавният глава еднолично управлява държавата и еднолично назначава органа, който се бори с корупцията и неговия ръководител. Това означава, че държавният глава има безгранична власт и това не е добре", аргументира се Плевнелиев.

Според него настоящият държавен глава носи вина и за първото в историята провалено заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Заседанието на КСНС при Радев на 9 октомври приключи безпрецедентно без каквито и да е решения, след като част от управляващите не дойдоха, други си тръгнаха по средата, а самият премиер Бойко Борисов пристигна с час и половина закъснение и също напусна по-рано. Управляващите отрекоха да са бойкотирали КСНС, но Румен Радев даде да се разбере, че не им вярва. Впоследствие се проведе ново заседание по темата, в което

"В месеците преди КСНС имаше два алтернативни законопроекта, които е съвсем нормално да влязат в Народното събрание за обсъждане. Държавният глава по-скоро игра ролята на еднопартиен, отколкото на надпартиен президент. Резултатът беше печален", заяви Плевнелиев.

По думите му българският народ е свидетел на тоталния провал на целия политически елит по темата с корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България