Румен Радев поискал справка от ЦИК за гласуването в чужбина от 2009 г. насам

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е поискал и получил от ЦИК справка от ЦИК за гласуването на българите в чужбина от 2009 г. насам. Така ден след като с половин уста призна своята съпричастност към законопроекта, ограничаващ гласуването на българите в чужбина, държавният глава предприе следваща крачка, показваща, че именно той е ангажиран с темата.

В петък сутрин в деловодството на Централната избирателна комисия е постъпило писмо от президентството, с което Радев иска пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. От ЦИК съобщиха пред Mediapool, че комисията е представила данните.

За законопроекта, който въвежда три месеца уседналост за парламентарни и президентски избори, се разбра в началото на седмицата, когато той бе качен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на правосъдието. Очаквано текстовете предизвикаха скандал, тъй като на практика забраняват гласуването на българите в чужбина и не съответстват на конституцията. Проектът бе скоростно оттеглен, а цялата вина бе стоварена на шефа на законодателната дирекция в МП Любомир Талев, който бе уволнен. След това обаче Любомир Талев обяви, че законопроектът е изпратен от правния секретар на президента проф. Емилия Друмева след обсъждания, на които лично президентът Радев е дал указания.

Радев мълча до четвъртък вечерта и накрая излезе с писмена позиция, от която става ясно, че е съпричастен към проекта, но така и не дава отговор кой е авторът на текстовете и кой носи отговорност.

Президентът даде да се разбере, че и занапред ще бъде активен по темата, тъй като иска да спаси суверенитета на страната от външно вмешателство, за разлика от партиите.

"Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице", се казва в позиция на Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?