Румен Радев: Политици искат летците да станат камикадзета

Президентът защити "бунта" на бойните пилоти, обвинени от Валери Симеонов в "държавна измяна"

Напрежението в сектор "Сигурност" е тревожно. Политическият патос не може да замести управленските решения, заяви президентът Румен Радев по повод кризата с военните пилоти, които отказаха за летят, но правителството предпочете да неглижира ситуацията с обяснението на военния министър, че всичко било "недоразумение". Премиерът Бойко Борисов обаче се усъмни, че някой "подръчква" пилотите, а вицепремиерът Валери Симеонов ги обвини в "държавна измяна" и настоя за уволнения.

Президентът Румен Радев, който е бивш командир на Военновъздушните сили, два дни се въздържаше от коментари. Първоначално изглеждаше, че така той се дистанцира от случилото се в авиобазата "Граф Игнатиево", като не отговори на намеците от страна на управляващите, че може някой изкуствено да създава напрежение сред пилотите.

В четвъртък обаче изглежда президентът е бил предизвикан от изказването на Валери Симеонов и реши да реагира с позиция на личната си страница във Фейсбук:

"Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини. Политическите реакции на проблема са неадекватни. Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг.

Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения."

Така президентът и върховен главнокомандващ не само се солидаризира с протеста на бившите си подчинени, но и разбива удобната за управляващите версия, че едва ли не нищо не се е случило.

Радикални настроения в бойната авиация има още от времето, когато тя се командваше от Румен Радев. Преди две години в знак на протест той дори хвърли оставка като командир на ВВС, но след това набързо бе разубеден от премиера Борисов. Вече в качеството си на президент Радев влезе в челен сблъсък с управляващите заради отказа им да закупят бързо новите шведски самолети "Грипен" и парламентарното разследване на проекта за придобиване на нов тип изтребители.

Валери Симеонов иска уволнения на пилоти

Вицепремиерът Валери Симеонов смята масовия отказ на пилотите да летят за престъпление.
"За мен действията на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево граничат с национална измяна и няма значение, че е в мирно време", заяви той.

Според него трябва да има уволнени заради масовия отказ на бойните пилоти да летят.

"Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил незраположен", посочи Симеонов.

Той не споделя констатацията на прокуратурата, че в базата не е имало бунт.

"Военните трябва да изпълняват воинския си дълг и затова те се подчиняват на едни по-особени закони - устави. В тези устави са предвидени много сериозни санкции, защото има едно понятие - измяна на родината или национална измяна", коментира Симеонов, цитиран от БТА.

Това е най-острата реакция от страна на управляващите до момента. Премиерът Бойко Борисов иронизира случая, като изрази "уважение към неразположението им" и сподели, че в лошо време и него го е страх да лети, но въпреки това го прави. А другият вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов смята всичко за "недоразумение".

Цветанов: Не трябва да отиваме в крайности

В четвъртък заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира от своя страна, че отказът на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево да летят не е с умисъл.

Според него те са взели решение според преценка за подготовката си, на което имат право според подзаконови актове.

"Трябва да има диалог с летателния състав. Не трябва да отиваме в тази крайност да има напрежение. Не можем да вменяваме вина, ако нямаме достатъчно доказателства за тези действия на пилотите", посочи Цветанов пред Нова телевизия. Той припомни, че от над 16 години се говори за купуването на нови самолети за целите на авиацията.

Цветанов посочи, че правителството на Борисов през последните години е успяло да осигури финансов ресурс за военни части и ремонтиране на двигатели, за да имат машините съответната летателна способност.

Какво се случи?

Във вторник военните пилоти масово отказаха да летят с обяснението, че се чувстват несигурни, че могат да изпълнят задачите си, което доведе до отмяна на планираните полети.
В "Граф Игнатиево" от месеци има силно напрежение заради поредното забавяне на проекта за покупката на нови изтребители и плачевното състояние на наличните съветски машини МиГ 29.

Само няколко часа по-късно прокуратурата излезе с резултатите от проведена светкавично проверка, установила че "няма бунт" в авиобазата.

Военните прокурори и полицаи не са "хванали" пилоти и техници, които да отказват да изпълняват задачите си и няма "каквито и да е данни за престъпление", съобщиха от държавното обвинение.

В четвъртък в авиобаза Граф Игнатиево започва съвместна българо-полска летателна тренировка. Очаква се българите да летят на изтребителите МиГ 29. Поляците също са дошли с три такива машини, а се очаква да участват и италианските военновъздушни сили, които в момента участват в охраната на българското въздушно пространство със самолети "Юрофайтър".

Още по темата
Още от България