Румен Радев: Повече от хилядолетие Зографският манастир отстоява българската вяра

Румен Радев: Повече от хилядолетие Зографският манастир отстоява българската вяра

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на празника на светата обител в Света гора заедно със стотици поклонници от България и региона.

"Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, не само заради съхранените безценни ръкописи, икони и артефакти, а защото повече от хилядолетие отстоява българската вяра, духовност, памет и език", каза Румен Радев в православният манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф" в Света гора, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Той припомни богатата история на Зографския манастир, в който през вековете следи са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и много други.

"Именно тук отец Паисий завършва святата за всеки българин "История Славянобългарска", която разпали искрата на нашето Възраждане, за да се разгори в буйния огън на българското просвещение и борбите ни за национално освобождение, от които възкръсна България", каза Радев.

Президентът удостои игумена на манастира архимандрит Амвросий с орден "Стара планина" първа степен за неговите заслуги за укрепване на православното духовенство в Света гора и развитие на българо-гръцките отношения.

Архимандрит Амвросий е игумен от 1997 г. и има огромен принос за запазване на българския характер на манастира "Св. Великомъченик Георги Зограф", обновяване на манастирския комплекс, опазване на културно-историческото наследство, развитието на манастирската библиотека и привличането на поклонници.

Манастирът има значима роля и за организирането, финансирането и обучението на българските деца в неделното училище в град Солун.

В тържественото отбелязване на празника на Зографския манастир участваха и негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, представителят на гръцкото правителство за Света гора губернаторът Костис Димчас и стотици поклонници.

Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност и се надявам, че връзките ѝ с България ще продължат да се развиват и задълбочават, каза Радев на среща ден по-рано с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство на Света гора – Свещеният Кинотис, съставен от представители на всеки от 20-те православни манастира.

"Българските владетели, както и владетелите на други православни държави, са давали своя принос в създаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири", каза още президентът. Той допълни, че от своя страна представителите на манастирските братства в най-тежките за православните народи времена са извършвали просветителска и апостолска мисия, подкрепяйки с вяра, слово и дело своите православни братя.

По думите на държавния глава повече от хилядолетното съществуване на Света гора като консолидирана православна общност се дължи на хармоничното съчетаване на управленска автономия на всеки от манастирите с правила за координация и обединяване около общи решения, ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?