Румен Радев разнищи западните съюзници за Сирия

Владимир Путин

Президентът Румен Радев се изказа критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и индиректно се дистанцира от правителството, което ги подкрепи. Позицията му, претендираща да е нещо като военнополитически анализ на ефекта от операцията на западните съюзници, тотално пропусна мотивацията за провеждането ѝ – а именно предполагаемата употреба на химически оръжия от страна на сирийския режим. Цялостната оценка на президента не е далеч от тази на Русия, с тази разлика, че Радев се въздържа да окачестви съюзниците от НАТО като агресори.

В настоящата свърхнапрегната ситуация между Русия и НАТО – както по отношение на Сирия, така и по казуса "Скрипал", българският президент смята за нормално да замине в Москва и да се срещне с Владимир Путин.

След публичната си лекция в понеделник в УНСС той поясни, че дати за негова визита в Москва се уточняват, но засега става въпрос за 21 и 22 май. Посещението на руския президент в България е обсъждано само по принцип, засега няма никакви точни периоди и дати за него, добави Румен Радев.

Предвид категоричната позиция на ЕС и НАТО по отношение на случая "Скрипал" и на използването на химическо оръжие в Сирия, президентът бе попитан дали смята, че точно сега е моментът да се организира негово посещение в Русия. Той отговори, че българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне.

Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата срещу тероризма, в това как да снижаваме това напрежение. В тази връзка мисля, че диалогът и каналите за него трябва да бъдат запазени, добави държавният глава.

Моят призив е - по-малко оръжия, повече диалог, заяви Радев по време на лекция в УНСС в отговор на въпрос на студент от аудиторията за операцията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

Политиците на всички участващи страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора - с техните емоции и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Това трябва да се отчита, каза президентът.

После разясни, че за успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига, и направи следния разбор: "Специално за тази операция - военен ефект - пренебрежим; финансов ефект - минус половин милиард долара; политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара".

Радев изтъкна, че според него основният ефект беше върху ООН. Тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. Това увеличава риска за света вместо да го намалява, коментира Румен Радев.

Той добави, че ситуацията в Сирия се различава много от двете войни в Залива, Косово и Либия. Тогава беше просто - имахме коалиция срещу режима. Сега на театъра на военните действия в Сирия имаме от една страна - САЩ, Франция и Великобритания, имаме и други силни играчи -Турция, Израел, Иран, всеки от които преследва собствени интереси и провежда независими операции. Трябва всички страни да осъзнаят този факт и най-вече голямата разлика - Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и осезаемо присъствие и ангажимент. Не може в тази ситуация да се прилагат стратегии от минали конфликти, защото те могат да ни изправят пред още по-големи предизвикателства, коментира държавният глава.

След лекцията, в отговор на репортерски въпрос Радев каза, че правителството не е съгласувало с него приетата си в събота позиция за ударите на западните съюзници в Сирия.

Президентът индиректно потвърди и това, че България не е била информирана от партньорските държави, участвали в операцията, за нейното провеждане, а информацията е дошла от българските служби. Служба "Военна информация", ДАР свършиха своята работа, те успяха все пак да информират най-вече и за нашите граждани, които се намират в тази държава, каза Румен Радев.

Попитан дали правителствената позиция е трябвало да бъде съгласувана с него, президентът коментира, че това е въпрос на процедури на комуникация и че той е винаги отворен за комуникация и диалог.

Вие си направете изводите, в случая не става въпрос за доверие, коментира президентът в отговор на въпрос дали това, че партньорите ни не са ни уведомили, означава, че ни нямат доверие. Според мен това ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага, добави Румен Радев.

Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено във все по-влошаващата се среда за сигурност. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България за неутрализиране на рисковете и заплахите пред нашата сигурност, каза президентът, попитан защо е променил темата на предстоящото заседание на КСНС.

Той припомни, че преди почти година имаше КСНС с ясно взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на армията и за повишаване на статуса на военнослужещите.

Искам да чуя отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения, добави държавният глава.

Той каза, че на заседанието ще бъде обсъдена обстановката не само в Сирия, но и на Балканите.

Ще се дискутира средата за сигурност, и в Сирия, в глобален план, както и на Балканите - в регионален, където обстановката също не е от най-спокойните, както и какво правят съседите ни, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, за какво се готвят. Ще се обсъжда и какво правим ние като модернизационни програми и належащи мерки. Колективната система за сигурност в НАТО, колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а го налага, напомни президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България