Румен Радев: Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция

Румен Радев разговаря с военни по време на учението, сн. БГНЕС

"Санкциите по закона "Магнитски" на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция", коментира президентът Румен Радев, който изгледа военното учение "Ответен удар 21" на полигона край хасковското село Корен.

"Редно ли е зад океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото. Няма кой отвън да разплете това", обясни държавният глава.

Според него прокуратурата удря определени олигарси, но брани други.

"Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща "такса спокойствие". Защо не бе ударен преди това?", попита Румен Радев и допълни, че е призовал партиите да се чистят от хора, за които имат съмнение, че са корумпирани. Според него правителството на САЩ е посочило само част от корумпираните лица у нас. Той добави, че разследването трябва да продължи на наша територия.

Президентът приветства решимостта на американското правителство да подкрепи българското общество в стремежа му към повече прозрачност.

"Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавани важни въпроси, например, "Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?", "Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?". Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество", посочи Радев.

Президентът подкрепи рокадите в Министерството на вътрешните работи.

"Г-н Рашков изпълнява отговорно своята мисия. МВР е превзето от режима, който ни доведе до това да сме най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна и служебното правителство върви към тази промяна", каза той.

Относно проверките във военното министерство, Радев посочи: "През последните години имаше повече внимание към финансовото осигуряване на въоръжените сили, но това осигуряване трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин – ефикасно, ефективно, прозрачно, защото армията изостана години наред в своето финансиране, а проблемите са много".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?