Румен Радев: Това е ден за смирение, а не за патос

Румен Радев: Това е ден за смирение, а не за патос

Днешният ден (2 юни) не е време за патос, а за смирение и размисъл, заяви в тържественото си слово президентът Румен Радев в събота преди тържествената заря-проверка на площад "Христо Ботев" във Враца. На церемонията той прие почетния строй на представителните роти.

"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги?", каза президентът на гостите на церемонията, цитирайки думите на Ботев.

Той допълни, че всяка година на този ден се прекланяме пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство.

"Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза Радев и добави, че това е честа участ в българската история.

"Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ , допълни президентът.

Той припомни, че преди 142 години шепа българи са повярвали в себе си и са променили живота на всички.

“Техните кураж, сила, воля и доблест трябва да бъдат и наше вдъхновение“, призова Румен Радев.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?