Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румен Радев вече има двама сериозни конкуренти. Какво да очакваме?

ДБ намери кандидатура, с която да е самата себе си. ГЕРБ бяга от себе си

55 коментара
Румен Радев вече има двама сериозни конкуренти. Какво да очакваме?

След като седмици наред Румен Радев се извисяваше самотен без конкуренти за президентския пост, ситуацията се промени рязко за два-три дни, когато първо ГЕРБ обяви, че ще подкрепи кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, а след това на сцената се появи шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов, също издигнат от инициативен комитет, но който ще бъде подкрепен от "Демократична България".

Вече е ясно, че надпреварата за "Дондуков" 2 ще е сериозна.

Как изглежда политическата ситуация малко повече от седмица преди началото на предизборната кампания и разклащат ли новите кандидати позицията на настоящия президент? Каква ще е ролята на ДПС и заявката на партията, че за пръв път ще издигне собствен кандидат?

Mediapool потърси отговорите от социолога и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов, от политолога и преподавател в НБУ Евгений Дайнов и от социолога и управител на социологическата агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Според Първан Симеонов с обявяването на кандидатурите на Анастас Герджиков и на Лозан Панов, картината не се е променила, а само се е изяснила.

"Постигна се психологически ефект, че нещо се е променило, а всъщност нищо не се е. Винаги е било ясно, че ще има кандидатура на ГЕРБ и по всяка вероятност ще има кандидатура на "Демократична България". Пак интригата си остава дали ще има втори тур. Да, след като вече има и други кандидатури, можем да кажем, че предстои стойностен дебат. Всички – Радев, Герджиков и Панов, ми се струват стойностни кандидатури", каза Симеонов пред Mediapool.

Според Добромир Живков победа на Радев на първи тур е малко вероятна. "Имаме вече достатъчно ясни кандидатури. За ГЕРБ беше сигурно, че ще издигнат кандидат-президент, който вече е ясен в лицето на Анастас Герджиков. Очакваше се това да е основната битка, но издигането на Лозан Панов, който е с ангажирана позиция по отношение на проблемите в съдебната система, ще успее да мобилизира градската десница. Така може вотът да се разпредели относително равномерно между тези двама алтернативни на Радев кандидати".

Евгений Дайнов е на мнение, че Радев няма как да победи на първи тур и че не би се учудил на балотаж между него и Лозан Панов.

"Панов дава възможност около него да се обединят всички модерни и прогресивни хора, които се чувстват център- дясно. Покрай Радев имат възможност да се групират модерни и прогресивни хора, които се чувстват център-ляво. При тази конфигурация статуквото остава изолирано, а на освободеното от него място се освобождава възможността за възстановяване на политиката такава, каквато трябва да е", коментира Евгений Дайнов пред Mediapool.

"С появата на кандидатурата на Герджиков вече има фокус, около който да се групират ГЕРБ и ДПС. Имат си кандидат, той е също толкова неубедителен, колкото беше Цецка Цачева", каза Дайнов, според когото най-сериозната промяна е кандидатурата на Лозан Панов.

Добромир Живков подчерта, че в момента е трудно да се правят прогнози дали Герджиков или Панов ще отидат на балотаж с Радев на втори тур: "От една страна можем да приемем, че ГЕРБ има пределно мобилизирана електорална маса, която е между 18 и 23 процента. Мисля, че резултатът за Герджиков би бил някъде в този диапазон на първи тур. Трудно е обаче да се прогнозира резултатът на господин Панов. Там също имаме една доста монолитна електорална маса в лицето на градската десница. Тя може би да се беше изкушила да гласува за Радев като единственият противопоставящ се на доскорошното статукво, но с кандидатурата на Панов се появява алтернатива, която е достатъчно привлекателна за този тип избиратели".

Първан Симеонов отбеляза, че Румен Радев е подкрепен от цяла мрежа партии, а големият проблем на Герджиков и Панов е, че са относително непознати. По думите му обаче това, което може да попречи на настоящия държавен глава, е потенциалното подценяване на конкурентите.

По думите му през годините основната критика към ГЕРБ е била, че са обединени около Борисов, който е заел ролята на "момчето от народа", но с протеста хората са показали, че това вече не им харесва. "Сега точно това му е ахилесовата пета. И изведнъж точно те вадят интелектуалец", добави Симеонов.

Според него ДБ пък са намерили кандидатура, в която да бъдат "самите себе си". "Очевидна е причината – да не загубят част от електората си по посока Кирил Петков и Асен Василев", посочи той.

Защо основните играчи заложиха на инициативен комитет?

Симеонов, Дайнов и Живков коментираха и друга особеност на този президентски вот – основните конкуренти са издигнати не от партии, а от инициативни комитети. Такава е ситуацията не само с Радев, но и Анастас Герджиков и Лозан Панов.

Дайнов подчерта, че в световен план партиите се променят в последните 30 години и приемат все по-широки форми. "В цивилизованите страни партиите са някаква смесица между граждански организации, сдружения, движения, комитети. Така че категорично не съм съгласен с мисленето, че партиите се крият зад инициативни комитети", каза той и добави, че според него сега се намират нови форми на свързване между партиите и гражданите.

Симеонов смята, че при Румен Радев решението да бъде издигнат от инициативен комитет се дължи първо на това, че и първият път е бил издигнат по този начин. "Освен това амбицията расте, иска да лимитира подкрепата си до БСП. Радев създава своя политическа мрежа и това се вижда, засега добре му се получава", посочи той, но добави, че от подкрепящите го партии единствено БСП има силни структури.

Според него ГЕРБ не са имали друг избор, защото са в изолация и по някакъв начин трябва да се опитат да избягат от образа си.

Симеонов подчерта, че през годините партията на Бойко Борисов е залагала тяснопартийни кандидатури "и даже го считаше за въпрос на гордост". "Сега виждаме, че в условията на изолация от ГЕРБ са принудени да мислят такива хитри решения", коментира той. По думите му с тази кандидатура "ГЕРБ се опитва да не бъде себе си".

За издигането на Панов от инициативен комитет Симеонов коментира, че така "Демократична България" играе на сигурно, "защото това не е техен кандидат и дори евентуален неубедителен резултат няма да се пише точно на нейната сметка".

"Партийните кандидатури вероятно биха донесли по-сериозен имиджов негатив за политическата сила, която издига съответния кандидат. В този смисъл изглежда съвсем логично при високата популярност и одобрение на Румен Радев, срещу него да имаме кандидатури, които са издигнати от инициативни комитети. Самият Радев също е издигнат от комитет. Така че това е модел, който очевидно се утвърди най-широко в сегашната политическа ситуация", каза Добромир Живков.

Каква е ролята на ДПС?

И Симеонов, и Живков смятат, че една от целите на ДПС с евентуалното издигане на собствен кандидат, е да мобилизират избирателите си.

"Защото ми се струва, че имат опасения, че тяхната мобилизация не е на достатъчно ниво", каза Живков.

"ДПС в момента е в леко изнервена фаза. В такива моменти Движението реагира с известно наостряне. За мен любопитното е с какво име ще е кандидатът, защото ако имаме кандидат с турско име, това ще е една по-нова България, която не сме виждали. Смият факт, че ДПС издига кандидат, вече е новост", посочи Симеонов.

Живков и Дайнов обаче имат резерви дали ДПС наистина ще издигне кандидат. Дайнов не изключа Движението все пак да реши да подкрепи Анастас Герджиков още на първи тур.

Той каза още, че според него ДПС вече са "маргинален играч". "Никога вече не могат да кажат, че те определят избора на президент, защото няма да е вярно", добави политологът.

Според Живков, ако ДПС реално издигне собствен кандидат, това допълнително би фрагментирало избора на гражданите на първия тур. "Може би това до известна степен би подкопало резултата на Герджиков, защото симпатизантите на ДПС биха били склонни да подкрепят по-скоро кандидат на ГЕРБ, отколкото Радев, а още по-малко Панов. Така че като косвен ефект ДПС по-скоро ще направят така, че резултатите на Герджиков и Панов да се доближат".

Симеонов обаче е на мнение, че гласовете на ДПС са важни за втория тур, но вотът може и да не бъде решен от тях.

"Не знам тези 300 хил. гласа колко биха били решаващи на втория тур, защото консолидацията около Радев е много сериозна", каза и Живков по повод евентуалната тежест на подкрепата на ДПС на втория тур.

Според него обаче има и голямо значение кой ще се изправи срещу Радев на втория тур, защото ако това е Лозан Панов – голямата част от избирателите на ДПС по-скоро не биха гласували. "Ако имаме балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков, то насочването на избирателите на ДПС към кандидатурата на Герджиков ми се струва значително по-естествена", добави Добромир Живков.

Какъв е залогът на президентския вот?

Според Евгений Дайнов президентския вот е борба между старото и новото и залогът е излизане от феодално-корупционния начин на правене на политика. "Линиите са ясни за всички български граждани, дори да не могат да го формулират така. Аз очаквам висока активност, която да се обърне срещу т.нар. сили на статуквото", каза той.

"Залогът за президентския вот никак не е малък, защото той ще покаже дали наистина преминаваме към ерата на Радев в българската политика. Борисов си отива. Разбира се, могат да го викнат на бис, но лека полека Борисов започва да предизвиква по-скоро усмивки, а не уважение. След 10-12 години в управлението няма какво друго да стане, не разбирам защо той е толкова изненадан. Въпросът е да се види колко устойчив ще бъде самият Радев. По всичко личи, че именно върху него ще се проектират новите надежди", каза Първан Симеонов, който подчерта, че този залог е символен, защото Радев не се бори за изпълнителната власт.

По думите на Добромир Живков в съзнанието на немалко хора Радев и "Продължаваме промяната" на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев са свързани въпреки публичните заявки, че такава връзка няма. "Мисля, че това ще доведе до феномена много хора да гласуват и за президента, и за тази политическа сила", прогнозира той и посочи, че е възможно "Продължаваме промяната" дори да влезе в битка за първото място, но това ще се разбере в следващите седмици, когато проучванията покажат дали подкрепата за формацията продължава да расте.

Според Живков засега изглежда, че т.нар. "формации на промяната" няма да имат мнозинство в следващия парламент, като уточни, че по-скоро изключва "Има такъв народ" от тези партии и говори основно за "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Все пак не е изключено, защото ние се намираме в изключително бързо развиваща се трансформация на електоралните нагласи. През последните месеци, особено през последните седмици, се случва една голяма политическа миграция. През следващите 2-3 седмици тя ще бъде още по-мащабна", добави Живков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

55 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. рептилиан
  #55
  Отговор на коментар #49

  Както я спазваха Вълчев и Герджиков чрез усвояване от парите за наука стотици милиони.

 2. полк. Дрангов
  #54

  Ами ако Панов вземе че спечели? Радев ще се ухапе, че е наел предателя поп Риьтьо за актьор в театъра Росенец!

 3. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #53
 4. grainis
  #52

  Сложете снимките на Герджиков и Радев една до друга и истината лъсва като въшка на чело. Трябва да си тотално изтрещял за да гласуваш за плашилото от харманлийските бостани.

 5. полк. Дрангов
  #51

  В средата на снимката е bgprostaka! (Другите двама са интелигентни хора)

 6. полк. Дрангов
  #50

  Дали ще е Радев, Решетников или Христо Иванов, все тая КГБ!

 7. Филка Русофилка
  #49

  Пpoф. Дaнaил Вълчeв, дeкaн нa Юpидичecкия фaкултeт нa CУ: "Нe мoжe дa кaжeм, чe в cлучaя c Киpил Пeткoв имa пpocтo фopмaлнo нapушeниe нa Кoнcтитуциятa. Мoжe дa e фopмaлнo, нo e нapушeниe. Нe мoжe дa ce нapушaвaт пpaвилaтa пo тoзи нaчин. Пълeн aбcуpд e дa кaжeш: A, нямa знaчeниe Кoнcтитуциятa. AКO НЯКOЙ НE PAЗБИPA ТOВA, МНOГO CE CЪМНЯВAМ, ЧE МOЖE ДA PAЗБEPE И ДPУГИ НEЩA. Чувcтвoтo, чe пpaвилaтa ca зa дpугитe xopa, зa тeзи oт втopo кaчecтвo, a зa нac нe вaжaт e мнoгo лoш знaк. Нeзaвиcимo дaли cи зaвъpшил Xapвapд, Мaгнaуpcкaтa шкoлa или 4-ти клac нa ceлo, ти тpябвa дa cпaзвaш кoнcтитуциятa."

 8. АниD
  #48

  Искрено се надявам никой от кандидатите за президент да не се страхува от широк публичен дебат. Или да?

 9. Филка Русофилка
  #47

  Пpoф. Дaниeл Вълчeв cлoжи във II-pa гpупa „2-мaтa интepecни кaндидaти c paдикaлнo гoвopeнe“ - Лoзaн Пaнoв и Кocтя Кoпeйкин: Гoвopeнeтo и пocлaниятa им нe цeлят paзшиpявaнe нa пoтeницaлния eлeктopaт, a втвъpдявaнe нa xopaтa, гpaвитиpaщи oкoлo тoзи пoлитичecки cпeктъp. Пpoф. Гepджикoв e мнoгo cepиoзнa кaндидaтуpa. Думитe нa пpoф. Дeнкoв, чe кaндидaтуpaтa му щe paзeдини aкaдeм. oбщнocт нa пoлитичecки пpинцип, e дълбoкo нeпoзнaвaнe нa нeщaтa. Тя нe e пoлитичecкa и винaги e имaлa paзлични мнeния. Бeшe зaм.-миниcтъp нa Бoйкo Бopиcoв и явнo cъвceм oтcкopo у нeгo e нacтъпилa някaквa мeтaмopфoзa.

 10. рептилиан
  #46
  Отговор на коментар #40

  Сега няма проблем. Самите гербаджии знаят, че ректума няма да стигне до балотаж. Балотаж ще има между Президента и Лозан Панов.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.