Румен Радев за Валери Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм

Симеонов вече много трудно може да защити каквото и да било решение или предложение, смята вицепрезидентът Илияна Йотова

Румен Радев, сн. БГНЕС, сн. архив

"Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората". Така президентът Румен Радев коментира в Пловдив искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалното му изказване, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

"Това, което виждам в момента е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов", допълни държавният глава.

По думите му "това не решава проблема - с липсата на контрол и с цинизъм".

Президентът е на посещение в пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където изнесе лекция на тема "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество".

"България не само заседна на дъното на Европа, но по ключови показатели се нареждаме до държави от субсахарска Африка и ако търсим работеща формула трябва да си дадем представа защо и как стигнахме до тук", каза още Радев пред студентите.

По думите на държавния глава в институциите трябва да влязат безкористните, а днес имаме проблем точно с това.

"Апелирам към вас, студентите, - България има нужда от интелигентни млади хора, бъдете свободни", допълни президентът.

Протестът с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов пред сградата на Министерския съвет в София продължава и във вторник. Майките на деца  с увреждания и подкрепящи ги граждани се заканиха да стоят на място до оттеглянето му, но на този етап той е категоричен, че няма причина да подава оставка. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира от своя страна, че "оттук нататък Валери Симеонов много трудно ще защити каквото и да било свое решение или предложение след всичко, което се случи". 
 
"Ако гледаме от политическа гледна точка, наясно сме, че имаме криза в правителството, в управляващия екип, имаме криза в малката и голямата коалиция, защото от една страна има свалено доверие от една от партиите в председателя на парламентарната група“, добави Йотова. 
 
По думите ѝ доверието в един от лидерите на партията в управляващата коалиция е свалено и това е довело до криза и в управляващото мнозинство. 
 
"Нека да оставим на парламента и на политическите партии да решат каква да бъде тяхната стъпка и как ще излязат от тази криза“, каза вицепрезидентът.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?