"Не избрахме ДПС в това правителство, но не ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес”

Румяна Бъчварова: Конституционно има много възможности пред управлението

По адрес на РБ: "Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция”

Румяна Бъчварова

Ако някоя от партиите, които формират мнозинството, оттегли подкрепата си от правителството, предсрочните избори не са първият вариант, тъй като "конституционно има много възможности пред управлението”, обясни във вторник вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова. По повод прокараните от ГЕРБ с подкрепата на ДПС промени пенсионно-осигурителния модел пред бТВ тя упрекна Реформаторския блок, че се държи като опозиция и даде да се разбере, че подкрепа от ДПС ще се очаква и занапред. „Има проблеми в коалицията, но няма криза в отношенията”, каза Бъчварова.

"Всяка една партия има право и основания за политика с цел намиране на партньори. Правителството може да продължи да съществува като правителство на малцинството. Би могло да потърси подкрепа и от други политически сили. ДПС е една от партиите в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с тях. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава, че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Това е партия, която представлява голяма част от българските граждани и има право да се солидаризира с едно или друго управленско решение”, каза тя.

"Ние няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи ситуацията, в която съществуваме. Конституционно има много възможности пред управлението", добави Бъчварова, попитана дали ГЕРБ ще остане на всяка цена във властта, дори с подкрепа от страна на ДПС, ако някой коалиционен партньор напусне.

"Отговорът на този въпрос ще бъде в политиките и решенията, които трябва да вземем. Защото залогът за това да има правителство е изключително висок – той е спокойствието на гражданите и усещането на инвеститорите", обясни вицепремиерът.

"Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция. Трудно успяваме да влезем в един общ режим на работа с партиите, които не са били в управлението. Още имат рефлекс да се държат като опозиция", обясни тя поведението на Реформаторския блок, който се противопостави на спорните промени в осигурителния модел. 

Румяна Бъчварова все пак отчете като прибързано предложението на финансовия министър Владислав Горанов за тези промени, но добави: "в коалицията работим на различни скорости – хората, които имат опит в управлението, и тези, които са нови”.

"Имаме разбирателство обаче, а след Нова година ще започнем разговорите по същество за пенсионната система", каза Бъчварова. 

По думите ѝ "има проблеми в коалицията, но няма криза в отношенията”. „Вървим в посока, в която решаваме проблемите. За пръв път имаме истинска коалиция, в която отношенията стават публични”, каза Бъчварова, след което обясни, че най-голямата партия в управлението носи най-голямата отговорност, което пък и дава право да определя  основните политики на кабинета, сред които финансовата и външната.

Тя изтъкна, че от ГЕРБ не са избрали най-лесния вариант да направят мнозинство с втората и третата политически сила в парламента, тъй като следвали "определени принципи”.

По повод писмото на посланиците на Франция, Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия от неделя тя каза, че то издава духа на предстоящия доклад на ЕК. В писмото си посланиците призоваха властите в България да чуят съдиите, искащи промяна.

"Вероятно това, което ще прочетем в доклада от Брюксел, е, че съдебната система не може да регулира обществените проблеми. В доклада може да се очакват констатации за това какво се случва в България в последната година, тази констатация едва ли ще е ласкава”, прогнозираБъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?