Румяна Бъчварова обмисля назначаването на роми в МВР

Антиромски брожения в "Орландовци" и "граждански арест" в Нови Хан

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обмисля вариант МВР да започне да назначава на работа роми, съобщи във вторник "Клуб Z", цитирайки вицепремиера по време на посещението ѝ на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

"Аз обмислям тази възможност. Това е една от формите на интеграция на тази общност. Световната практика е доказала, че там, където има включване в правоохранителни органи на групи, които са с по-висока криминогенност, има положителен ефект", аргументира идеята си Бъчварова.

Тя отхвърли хипотезата, че влизането на роми в системата за сигурност може да се отрази негативно на корупционните практики между полицаи и цигански барони: "Не, напротив. Аз мисля, че няма да се спекулира с тези неясни неща в социалните контакти. Разчитам и вярвам в това, че тези, които биха приели да работят в службите, ще имат своята отговорност. Впечатленията ми са, че там, където постоянно живеещото ромско население трябва да се включи в решаването на проблема, там е по-ефективно. Те самите вземат вътрешни мерки. Проблемът идва от тези хора, които мигрират, незаконно пребивават на едно място, местят се на друго, които са по-външна, чужда част на тези общности. Те създават и вътре в общността проблеми".

Запитана дали зачестилите напоследък сблъсъци между роми и българи може да са политически режисирани, тя лаконично отбеляза, че "в България винаги има такава възможност – била съм свидетел, но не мога да го твърдя в този момент".

Борисов: Лесно става, трудно се гаси

Междувременно избухналият конфликт между българи и роми в софийския квартал "Орландовци", засега успешно удържан от полицията да не прерасне в открити сблъсъци, стана повод за призив от страна на премиера Бойко Борисов "всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото, на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона мисля, че всички трябва да си пазим нашето чердже да не си го запалим".

"Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори, много лесно се предизвиква етнически конфликт, винаги първите знаят за него. Дотук ще се огранича, дано да са ме разбрали тези, които си играят с огъня", заключи той.

Напрежението в "Орландовци" ескалира опасно след инцидент в събота вечерта, когато се стигна до сбиване между две групи младежи. Размириците продължиха в неделя вечерта, а в понеделник органите на реда от рано завардиха района, включително с водни оръдия. Така преките сблъсъци бяха предотвратени, но напрежението не е овладяно. До момента четирима са арестувани за побоищата в събота.

В понеделник вечерта полицията задържа десетки участници в протеста срещу ромите в "Орландовци", след като част от хората на площада се опитаха да преминат през полицейския кордон и отново да стигнат до ромската махала. Малко по-късно се оказа, че в квартала има и провокатори, основно футболни агитки. На част от задържаните снощи са издадени предупредителни протоколи, а на други са съставени актове.

От МВР съобщиха още, че задържаните не са жители на квартал "Орландовци”. Местните жители отново се оплакаха от ромската престъпност. Често работници по строителни обекти в квартала също извършвали кражби.

"Граждански арест" в Нови хан

Междувременно полицията опроверга информацията, че екипи са изпратени, за да овладеят напрежението между роми и българи в близкото до София село Нови хан. От МВР уточняват, че жители на селото са задържали двама мъже до гара Елин Пелин, които са отведени в полицейското управление, за да се установи дали те са извършвали кражби в района.

В понеделник срещу вторник около 1.40 ч. т.нар. граждански патрул, който местните са си организирали, забелязал в полето две съмнителни лица с "Мерцедес" и пристъпили към "граждански арест", докато дойдат органите на МВР. Колата на двамата "задържани" е потрошена, за което пък е образувано досъдебно производство.

От ОДМВР - София и РУ-Елин Пелин работят активно за установяване съпричастността на двамата задържани към извършени в района кражби, гласи официалното съобщение на МВР. Издирват се и други техни съратници, които евентуално да са участвали в престъпления.

"С цел превенция в района са разположени допълнителни патрули, но те са си наши - на ОДМВР, нищо извънредно", казаха още от областната полиция на София.

МВР опроверга информация за щурм срещу ромското гето в Гърмен

Междувременно в медиите се появи информация, че през тази нощ е имало опит за нахлуване и в ромската махала в Гърмен, който е бил осуетен от охраняващите входа ѝ служители на жандармерията.

Според първончалните данни група от 50-60 човека се е опитала да щурмува кв. "Кремиковци" край Гърмен към 1.30 часа след полунощ. Полицията в Благоевград опроверга тези сведения.

Полиция и жандармерия охраняват района от 25 дни след масовия бой между роми и други жители на общината. До края на седмицата на последната част от жителите на ромската махала там ще бъдат връчени заповеди за принудително събаряне на незаконните къщи. Действия по премахване могат да започнат в края на месеца, ако бъде избран изпълнител на принудителното премахване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?