Румяна Бъчварова сведе конфликта в Гърмен до "битов инцидент"

Незаконно пребиваващите роми са напуснали, полицейски шеф е сменен, ще има видеонаблюдение

Румяна Бъчварова в пленарната зала на парламента, сн. БГНЕС

Конфликтът между българи и роми в община Гърмен, довел до протести, ултиматуми и закани за саморазправа от страна на българското население там, бе окачествен от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова като "битов инцидент". Това заяви тя в петък по време на парламентарния контрол в очевиден опит да сведе случилото се до тривиална селска разправия.

"За мен инцидентът в Гърмен е битов. Бях на място и имах възможност да установя какво се е случило. Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит те да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е", каза Бъчварова.

Тя започна депутатите с полицейските мерки в отговор на "битовия инцидент" като уточни, че петима души вече са с повдигнати обвинения. Освен това е уволнен директорът на полицията в Гоце Делчев.

Конфликтът избухна миналата събота след битова свада, прераснала в масов бой и завършила с трима тежко ранени, десетки с по-леки наранявания и осем арестувани. Ситуацията бе овладяна с масирано полицейско присъствие и пристигането на място на вътрешния министър, главния секретар на МВР, областния управител на Благоевград и пр. Негодуващото българско население, подкрепено от пристигнали от София футболни фенове, поиска до седмица да се реши проблема с "ромските набези", незакнонните постройки в ромския кв. "Кремиковци" да бъдат премахнати, а незаконните им обитатели, дошли от други краища на страната, да бъдат изселени.

Незаконно живеещите роми са напуснали района

Ако действително е имало незаконно живеещи роми в махалата в Гърмен, те вече са напуснали района и няма как да бъдат санкционирани, заяви в петък Румяна Бъчварова.

До момента за адресна регистрация са проверени 374 лица, като за тях не са установени нарушения. Всички автомобили в махалата са с редовни документи и платен данък и застраховка, съобщи тя.

За наличието на роми пришълци призна преди няколко дни кметът на община Гърмен Минка Капитанска (ДПС), която обясни, че никой не знае колко души точно живеят в ромската махала.

Петима души вече са обвинени, установени са подбудителите на инцидента

Министър Бъчварова каза още, че петима души вече са обвинени, като сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни. Двама души са в ареста, като единият от тях е в Шумен и ще бъде конвоиран до Гоце Делчев. Сред петимата са установени и подбудителите на инцидента. Други няколко са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство.

В района на кв. "Кремиковци" е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията, каза Бъчварова и посочи, че още вечерта след инцидента жителите са организирали гражданско неподчинение, изразяващо се в ограничаване движението на превозни средства. Охраната от близо 70 души не е позволила извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред, посочи Бъчварова.

Тя обяви, че ръководството на полицейския участък в Гърмен ще бъде сменено. Решението е взето след анализ на работата на полицейските служители в общината.

Очаква се напрежението в Гърмен да стихне, за да бъде монтирано видеонаблюдение.

Министър Бъчварова предлага да се възстанови Съветът за борба с конвенционалната престъпност и вече е внесла съответното предложение в Министерския съвет. Този орган бе създаден в края на 2012 г., но така и не започна работа заради смяната на управлението, припомни припомни Бъчварова. Предвижда се негови членове да са министрите и представители на сдружението на общините, които ще следят заедно състоянието на битовата престъпност и ще предлагат мерки.

Бъчварова коментира, че идеята е да има орган, който да движи политиката по този проблем, тъй като в момента координацията между отделните институции е лоша.

Ще ми се да се предлагат различни мерки, защото конвенционалната престъпност у нас е много разнообразна и изисква систематичност, постоянство, използване на нови технически възможности, посочи още Румяна Бъчварова. И добави - имаме план, приоритети, работим в много посоки, нищо не е хаотично.

Шефът на полицията в Гоце Делчев е сменен

Както стана ясно, че шефът на полицията в Гоце Делчев Костадин Ковачев е сменен, след като още преди размириците местни жители се оплакаха, че никой не им обръщал внимание, когато се оплаквали от обири по къщите си. Ковачев е сменен и понижен до шеф на Полицейски участък – Хаджидимово, а начело на РУП - Гоце Делчев застава Ангел Зайков, досегашен шеф на полицията в Хаджидимово. Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова отдел "Досъдебно производство" в ОД на МВР - Благоевград се оглавява от Чавдар Георгиев, който е служител в ГД "Национална полиция".

Разследването за подбудителство към омраза е срещу неизвестен извършител

Междувременно Районната прокуратура в Гоце Делчев съобщи, че шестима души са задържани във връзка с масовия бой и последвалото напрежение между роми и други жители на община Гърмен. Образувани са три досъдебни производства - за принуда, за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство, както и за подбуждане към омраза, основана на етническа принадлежност. То обаче е срещу неизвестен извършител.

Досъдебно производство за причиняване на телесна повреда е образувано срещу Митко Райков и Светослав Алексов. Двамата имат обвинения и за хулиганство, заедно с още трима души - Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров. Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер - 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

Обвинения са повдигнати и на Андон Балтаджиев, един от организаторите на протеста и председател на сдружение “Активна съвест”. Той е обвинен за това, че е запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24-ти юли миналата година Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?