Румяна Бъчварова: В МВР разчитам и на опита на Бойко Борисов

Бойко Борисов и Румяна Бъчварова, снимка БГНЕС

Аз много разчитам на неговия опит (на премиера Бойко Борисов - бел.ред.), обяви новият вътрешен министър Румяна Бъчварова в интервю за вестник “24 часа“. Още след  анонсирането на нейната кандидатура за шеф на МВР, опозицията атакува ГЕРБ с аргумента, че скритият вътрешен министър ще бъде самият Борисов

“Въпросът не е до самостоятелност (на вътрешния министър). Предполагам, че това е продукт на една представа за МВР като заложник на политически и икономически лобита и мен ме възприемат като поредното. Не, не принадлежа на никакво лоби. Интересът МВР да работи нормално е много по-голям от някакви частни интереси“, декларира Бъчварова.

Тя допълни, че реформите в сектор "Сигурност" ще продължат и МВР. Целта е министерството да не в интерес на политически или икономически лобита.

“Ще бъде направен преглед на работата на областните директори на МВР и ако се налага ще има смени по ръководните постове, но това ще бъде въз основа на професионални критерии“, каза новият министър.

Бъчварова коментира и случващото се в управляващата коалиция и подготовката за предстоящите местни избори тази есен.

"Коалиционната политика не е да ходиш да разтърваваш някакви хора, които се карат или да им пречиш да се скарат. Коалиционната политика означава да се следват и изпълняват общата политика и програма, а където има нови решения, да се координират. Участието ми като член на кабинета изисква и това съобразяване, така че няма колизия (с позицията на вътрешен министър)“, казва Бъчварова.

Тя допълни, че ГЕРБ и Реформаторският блок няма да се коалират за местните избори. “По този начин партиите от коалицията имаме по-голям шанс за по-голямо участие в местната власт, отколкото ако се явим заедно. Ние сме се събрали, за да управляваме заедно, но не и да правим нов политически субект", каза Бъчварова.

Споделяне

Още от България