Заради казуса "Белведере"

Румяна Ченалова е отстранена от съдебната система за половин година

Румяна Ченалова е отстранена от съдебната система за половин година

В рекордно кратки срокове Висшият съдебен съвет реши да отстрани за половин година съдия Румяна Ченалова от позицията ѝ на съдия в Софийския градски съд. Наказанието е заради действията ѝ по делото за обявяване в несъстоятелност на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".

Дисциплинарното производство по този случай бе образувано на 17 декември. Именно този казус бе разгласен от френския посланик, който предупреди, че се прави опит чрез българския съд да се откраднат две фирми на френския инвеститор “Белведере”. Става дума за дружествата “Белведере дистрибуция” и “Домейн Менада”.

По същото това дисциплинарно производство Ченалова бе проучвана за публично изразяване на предубеденост по делото “Белведере”. Става дума за позицията ѝ, публикувана на сайта на Софийския градски съд. Второто нарушение е, че е забавила администрирането на жалби по делото “Белведере”. Третата част от това дисциплинарно производство, засягаше забавата на близо 50 дела, разпределени на Ченалова.

Реакцията на ВСС беше изключително бърза за стандартите на този орган. Запознати коментираха пред Mediapool, че наказанието е наложено толкова бързо поради предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква на 28 януари.

Само преди седмица Висшият съдебен съвет образува още едно дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка. То е свързано с мегаделото по аферата “САПАРД”. Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

Всичко това показва новото силно желание на ВСС да работи по темата “Ченалова”. За сравнение първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

Наказанието на Румяна Ченалова ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май, припомня сайтът "Правен свят".

По-тежка участ от тази на съдия Ченалова застигна синдика по делото "Белведере" Панайот Велков. С решение на правосъдния министър Христо Иванов той бе заличен от списъка на синдиците.

Споделяне

Още по темата

Още от България