Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румяна Ченалова излиза на свобода под гаранция от 8000 лв.

Няма данни за длъжностно престъпление, а за корупция, но те не са разследвани, констатира съдът

9 коментара
Румяна Ченалова влиза в съдебната зала, криейки заключените си с белезници ръце. Сн.: БГНЕС

Отстранената от съдебната система съдия Румяна Ченалова, която впоследствие бе обвинена за длъжностно престъпление и съставяне на фалшив документ, излиза от следствения арест срещу парична гаранция от 8000 лева. Това определи Софийският градски съд (СГС) в ранните часове в петък след петчасово заседание по искането на прокуратурата да ѝ бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража".

Ченалова си тръгна от залата без белезниците, с които бе доведена, тъй като веднага излиза от ареста. Тя обаче ще се върне там, ако не внесе гаранцията си в 3-дневен срок. Очаква се прокуратурата да протестира това определение пред Соийския апелативен съд.

Съдия Веселина Ставрева, която разгледа материалите, събрани от разследващите, след като седем други нейни колеги си направиха отвод от казуса, подложи на сериозна критика работата на прокуратурата, подчертавайки, че по случая изобщо няма данни за престъпление по служба, а само за съставяне на документ с невярно съдържание.

То обаче не се явява тежко умишлено престъпление и прокуратурата няма право да иска постоянното задържане на обвиняемата във връзка с този текст от Наказателния кодекс. Въпреки това Ставрева обсъди и останалите предпоставки, необходими за определянето на най-тежката мярка – опасност от укриване и от извършване на престъпление, приемайки, че и двете не са налице.

По-любопитна бе констатацията на съда, че по делото има свидетелски показания, уличаващи Ченалова във взимането на подкуп от 690 000 лева, които обаче изобщо не са били разследвани от прокуратурата. Въпреки че този казус се оказа първата публична реализация на новосформираното спецзвено "Антикорупция", натоварено с огромни очаквания именно да предава на съд подкупни висши държавници и магистрати.

Цацаров: Моята преценка за работата на колегите по този случай е много добра

По-късно в петък главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата си е свършила работата. "Моята преценка за работата на колегите по този случай е много добра. Прокуратурата ще продължава да върши работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем дотук", заяви той пред репортери във Велико Търново, без да конкретизира от какво точно е доволен и как ще продължат.

По време на среднощтоно съдебното заседание стана ясно още, че вместо да разследва евентуална корупция, прокуратурата е положила огромни усилия да намери данни, че Ченалова възнамерява да се укрие, с които да обоснове шумното ѝ обявяване за национално издирване във вторник.

За целта са били събрани доказателства чрез използването на специални разузнавателни средства (СРС), оперативни сведения от службите и дори разпити на психиатрите, при които обвиняемата се лекувала заради напрежението от гръмките скандали в последните месеци, в чийто епицентър се оказа. Въпреки това съдът цитира медицински удостоверения за психиатрични и стоматологични прегледи и молби от защитата, според които тя е била възпрепятствана да се яви на датите, за които е била призовавана за повдигане на обвинение.

Прокуратурата сама е минирала искането си за постоянен арест

Двете обвинение срещу отстранената съдийка са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Според първото Ченалова е извършила престъпление по служба, коригирайки протокол от заседание по казуса на 22 април 2014 г. с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент доказателства в своя полза – три фактури, издадени от НЕК с получател ОЕТ.

Разследващите твърдят, че така тя е нарушила редица разпоредби от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй като в случая е имало звукозапис от заседанието, а тогава се допускат поправки в протокола само въз основа на него.

Съдия Ставрева обаче обърна вниамние на прокуратурата, че "не е отразила кои са вредните последици и чии интереси са нарушени" от това действие на Ченалова – задължителен компонент от повдигането на обвинение за длъжностно престъпление.

"Безспорно нарушенията на ГПК са налице. Категорично е установено по делото, че е налице разминаване между звукозаписа и съдържанието на част от фактите, отразени в протокола, но за съда не е ясно дали това представлява престъпление", допълни магистратът.

Второто обвинение срещу Ченалова пък гласи, че тя е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседанине, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления". По него СГС прие, че има достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че това се е случило.

По повод забележката на самата Ченалова, че при постановяването на своите актове съдиите се ползват от функционален имунитет, колегата ѝ Веселина Ставрева отбеляза, че това е вярно, освен ако не са извършили умишлено престъпление от общ характер, за каквото тя е обвиняема.

Разследващите намекнаха за корупция, за която нямат доказателства

Тя посочи още, че по казуса е налице "сериозна процесуална активност, основна част от която касае разпити на свидетели, нямащи отношение към предмета на делото, а към друго престъпление".

Става въпрос за показанията на осъждания Димитър Попов и бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, че Ченалова е взела пари, за да реши делото по определен начин. СГС обаче игнорира тези твърдения, тъй като те изобщо не са били проверявани от разследващите.

Въпреки това наблюдаващият прокурор Даниел Шостак не пропусна да спомене в пледоарията си, че обвиняемата съдийка е трябвало да прибере 500 000 лева, за да води делото в интерес на ОЕТ плюс още 190 000 лева, за да извърши въпросната манипулация на протокола. С каква цел обвинителят изложи тези твърдения при положение, че те не са подкрепени с никакви други доказателства, а и няма повдигнато обвинение за корупция, не стана ясно.

Самата Ченалова определи тези показания като абсурдни, недоумявайки искрено "кой нормален човек дава такава глобална сума без да има решение по делото". Добави и, че "всички знаем как какво представлява оперативната информация", визирайки твърдението на разследващите, че тя трябвало да се укрие, заминавайки за Франкфурт, а оттам за Бразилия, където да си изтегли парите от сметка на брат ѝ и неин адвокат Станимир Ченалов.

Тя коментира коментира и непроверената по делото информация, че е била на яхта в Гърция заедно със собствениците на ОЕТ, посочвайки, че лесно може да се направи справка за пътуванията ѝ в Гърция, от която ще стане ясно, че е била там през ноември м.г., но не на яхта и не с тези хора.

"Да не се окаже, че трябва да разпитвате други магистрати", загадъчно се обърна Ченалова към прокуратурата без да конкетизира думите си.

Брат ѝ Станимир Ченалов също не обясни след края на заседанието какво е имала предвид. Той отказа да уточни пред журналистите и подробности около бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, споменат в съдебната зала във връзка със евентуална схема за корупционно решаване на дела.

"Щом аз съм в ареста, сигурно реформата в съдебната система с това ще приключи"

Подобно на тезата, застъпена от защитата ѝ Ченалова се оплака пред съда, че по нейния случай "се направи всичко възможно да се вдигне огромен шум", визирайки прессъобщението на прокуратурата, в което бяха уточнени, както обвиненията ѝ, така и това, че била с разклатено психическо здраве.

По този повод обвиняемата риторично попита в този случай има съгласувано решение между главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС за разгласяване на тези подробности, както е записано в споразумението между трите институции за създаването наспецзвеното "Антикорупция".

"Щом аз съм в ареста, сигурно реформата в съдебната система с това ще приключи. Тя вече приключи", добави иронично Ченалова само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че правителството поема курс към конституционни промени, които да прекъснат предсрочно мандата на настоящия състав на Висшия съдебен съвет.

Тя се отнесе саркастично и към упоритите твърдения на държавното обвинение, че е правила всичко възможно да шиканира разследването и дори не е била намерена в дома си, след като следователят по случая е постановил принудителното ѝ довеждане.

"Да се твърди, че аз съм се укривала във време, в коет може био ½ от българския народ не е бил по настоящите си адреси, е изключително тенденциозно", възмути се обвиняемата, визирайки великденските празници.

"Съдията на Първанов, съдията на Цветанов, Съдията на Пееввски?! Е, явно не съм"

"Ако съм искала да се укрия, щях да го направя. Нямам тези контакти. Всички заем – съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Пеевски?! Е, явно не съм", продължи емоционалната си реч Ченалова по повод аргумента на прокуратурата, че разполагала със средства и контакти, които да ѝ помогнат да избяга от правосъдието.

Слуховете за близостта ѝ с властимащите тръгнаха покрай поведението ѝ в рамките на делата "САПАРД" и "Октопод".

Съдия Ченалова се превърна в събирателен образ на "гнилите ябълки" в българското правораздаване, след като в края на миналата година френският посланик Ксавие дьо Кабан предупреди, че чрез съдебно дело, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две фирми на френския инвеститор "Белведере".

В тази връзка ВСС я отстрани за шест месеца от съдебната система и продължи да я проверява за проява на предубеденост по това дело, за забавяне на администрирането на жалбите по него, както и за неупражнен контрол върху синдика по случая Панайот Велков.

Впоследствие към дисциплинарното ѝ проиводство бяха присъединени данни, че тя е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му по делото "САПАРД".

На 2 април ВСС взе решение да уведоми прокуратурата и за съмнителни действия на Ченалова, които излязоха от проверката на Софийския градски съд. Както Mediapool вече писа, проверяващите са открили, че съдебен състав с участието на Румяна Ченалова е отменил отказ на съдия по вписванията от друг град да вдигне ипотека върху заложен имот. Проблемът е, че решението на тричленния съдебен състав е взето с подписа на Ченалова, след като тя вече е била отстранена от съдебната система.

Този казус става още по-странен предвид факта, че решението, взето с подписа на Ченалова, е било от компетенцията на Софийския окръжен съд. Това обаче не е всичко. След взимането на решението един от тримата съдии е оттеглил подписа си. Така решението за ипотеката е взето с подписа на един действащ съдия и този на Румяна Ченалова, което поставя въпроса за неговата валидност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. asigma
  #9

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere " Martin Luther King jr...

 2. Борето от София
  #8
 3. Борето от София
  #7

  Да оставим майтапа настрани и да бъдем реалисти. Значи, имаме някакъв елит, той се криминализира в едната си част и тази част покрива всички останали. Това е действителността от известно време насам. Това нещо не може само да се излови, защото има опасност да се саморазруши.

  Оттук нататък всички явления са обясними. Няколко човека направили самоотводи - ами ще ги направят, утре те ще са на същия пандук. Допусне ли се един прецедент, може да се рецидивира неограничено.

  По-същия начин стоят нещата

 4. Alan Smithee
  #6

  Имитация, пунт и пластика.

 5. daskal
  #5

  Простете грубоватата образност, която ще използвам, но ми се струва, че ще й хванат изгорелите газове.

 6. обикновен_deactivated_1521757111
  #4

  От публикуваното,възниква следния въпрос: От некомпетентност или умишлено, разследването и обвинението не се занимава с Главното - корупцията - причината, същността и механизма на гниене на ябълките, а с по-дребни провинения/вероятно в някои случаи дори и само административни/ и обвинения и шумотевици от типа "имало опасност да се укрие"?

 7. Boriana Boneva
  #3

  Съдия Веселина Ставрева, която разгледа материалите, събрани от разследващите, след като седем други нейни колеги си направиха отвод от казуса, подложи на сериозна критика работата на прокуратурата, подчертавайки, че по случая изобщо няма данни за престъпление по служба, а само за съставяне на документ с невярно съдържание. ОЕТ- проверете кой е това като потърсите Сертов и Ангел Божилов. прочетете за задържания, изземване на документи от времето на ЦвЦв, после мълчание и пр. и кой седи зад ОЕТ.

 8. Jordan*
  #2

  Е как ще докажат нейната вина или невинност, като я пускат в къщи? Нали трябва да да пише на бял лист!Тези разледващи органи не питат ли техните родители как се прибираха и се разпитваха хората през през любимия на българите комунистически период? Разказваха ми за един младеж, който си признал, че е убил жена си, само и само комунистическите магистрати, бащи на сегашните, да не го осъдят на смърт! След няколко години хванали масовия убиец!

 9. strobo
  #1

  Май ще стане поредното шумно, но нефелно, претакане от пусто в празно, което ще пълни СМИ две три седмици.... като бившия военен министър, който бил дал, пък се оказа че взел пък после се оказа че нищо съществено не станало и шумът е ей така, ден да мине, друг да дойде....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.