Румяна Ченалова обжалва уволнението си от съдебната система

Румяна Ченалова

Румяна Ченалова е обжалвала уволнението си от съдебната система с аргумента, че Висшият съдебен съвет е взел решението в нарушение на принципите за "безпристрастност, непредубеденост и истинност".

Основният аргумент на бившата съдийка е, че двама от членовете на ВСС първо са предложили образуването на дисциплинарното преследване срещу нея, а после са предложили и наказанието ѝ. Това са Галя Георгиева и Даниела Костова. ВСС много често използва едни и същи свои членове първо да започват дисциплинарни процедури, после да предлагат решение на собствените си предложения и накрая сами да си ги гласуват.

Ако се приложи тази практика по аналогия към съдебния процес, това е все едно един и същи човек да изпълнява функцията на полицай, прокурор и съдия.

На 19 ноември съдия Румяна Ченалова беше уволнена от съдебната система, а срещу нейната бивша приятелка Владимира Янева беше образувано дисциплинарно производство. Двете станаха главните участнички в аферата с изтеклите записи "Яневагейт".

Още преди това Ченалова бе взета на мушката заради действията ѝ по делото “Белведере”. Информацията, че с помощта на българския съд се прави опит за кражба на две фирми на френски инвеститор, бе оповестена от френския посланик Ксавие дьо Кабан преди година. ВСС реагира ужилено и в рамките на два месеца образува общо три дисциплинарни производства срещу нея, които доведоха и до уволнението ѝ едва след избухването на "Яневагейт".

Ченалова бе махната от системата, след като обясни, че помни всички приказки на Владимира Янева за близките ѝ контакти с главния прокурор Сотир Цацаров и получените от него нареждания на премиера "да я опраска".

Сега бившата съдийка твърди, че ВСС е взел решението за уволнението ѝ "едностранчиво, изолирано и с ясно отличимо пристрастие и предубеденост". Още по време на дисциплинарния процес тя е поискала отвода на Галя Георгиева и Данаела Костова, позовавайки се на практика на Европейския съд по правата на човека. Дисциплинарният състав обаче приел, че не са налице основания за отвод и че цитираните от Ченалова решения на Европейския съд не ги обвързват по никакъв начин.

Ако съдът в Страсбург не обвързва членовете на ВСС, то поне решенията на Върховния административен съд (ВАС) би трябвало да ги обвързват. През февруари тази година ВАС взе решение, с което дисциплинарната практика на ВСС бе обявена за "пристрастна" по същите съображения.

Решението на съда бе взето по повод уволнението на съдията от Софийски градски съд (СГС) Мими Петрова. В нейния случай сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу нея е бил Васил Петров, който после е участвал и в дисциплинарния състав, препоръчал уволнението ѝ. Накрая Петров е можел и да гласува за уволнението на съдийката.

Същото се случи и с Румяна Ченалова. Така излиза, че членовете на ВСС Галя Георгиева и Даниела Костова съзнателно са минирали процеса срещу Ченалова.

Делото по казуса "Ченалова" е насрочено за 9 март, а докладчик е съдия Росен Василев.

Румяна Ченалова бе уволнена от системата, защото е демонстрирала предубеденост по делото "Белведере", забавила е администрирането на жалбите по същото дело и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела. Извън това Ченалова четири години не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" за отмяна на две обезпечителни мерки.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?