Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румяна Ченалова: Янева и Цацаров се намесваха по висящи търговски дела

Пред дома на разприказвалата се съдийка се появили пловдивски баничарки с тъмни стъкла

7 коментара
Румяна Ченалова: Янева и Цацаров се намесваха по висящи търговски дела

Аферата "Яневагейт" продължи да се разраства в четвъртък с твърдението на уволнената съдийска Румяна Ченалова, че Владимира Янева и главният прокурор Сотир Цацаров са се намесвали по висящи търговски дела. Ченалова говори пред журналисти преди да бъде изслушана от Етичната комисия във Висшия съдебен съвет във връзка с изтеклите записи. Нейното изслушване, както и по-рано това на Янева, бяха при закрити врата.

Преди това Ченалова обясни, че се е доверявала на Владимира Янева и е позволявала да бъде използвана от нея. В отговор на въпрос дали е била използвана и за решаване на дела, тя отговори: "Да, за дела".

"Не съм аз единственият съдия, който е бил викан и на който е казвано: Виж това дело как ще се реши" или "Внимавай как ще се реши". Неща в този смисъл. Викал ме е председателят на съда (Владимира Янева), кой да ме вика", каза Ченалова. Тя отказа да каже по кои дела е бил инструктажът, защото се затруднявала в момента, но били "определени търговски дела".

После тя произведе потресаващото за състоянието на българската съдебна система признание: "Не винаги нещата ставаха, както се искаше, защото просто няма как".

"Аз мисля, че Владимира Янева и главният прокурор бяха близки. Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал, то беше търговско дело, неприключило. Там имаше намеса на един посланик, имаше указания от главния прокурор, само че аз го реших по друг начин", каза Ченалова в отговор на въпрос на Mediapool.

Тя най-вероятно говори за делото "Белведере”, заради което френският посланик Ксавие дьо Кабан я обвини, че е помогнала за кражбата на фирма и повдигна въпроса за "гнилите ябълки" в българската съдебна система.

Този случай стана повод за отстраняването ѝ.

Бившата съдийка открехна леко завесата за това как един съдия е подтикван да реши дело по определен начин: "То не заплашваха или нещо такова. То е много елегантно". Ченалова обясни, че Владимира Янева е казвала същите неща и на други хора: "Може да дойде моментът да излязат и да го кажат, но хората се страхуват и никой не смее да излезе. Никого не мога да насилвам да тръгне по моя път".

Все пак имаше и положителен нюанс в признанията на Румяна Ченалова, която каза, че повечето съдии в Софийския градски съд не са приемали да имат какъвто и да е бил контакт с предишното ръководство.

В отговор на въпрос дали смята, че делата, които е гледала, са ѝ били случайно разпределени, Ченалова даде пример с делата на фирмите, свързвани с Делян Пеевски: "Аз си направих труда да направя справка в системата на съда за делата на фирмите, свързвани с Делян Пеевски. Те са 129. От тях осем се бяха паднали на мен. Тази статистика я дадох на съдия Янева и тя не ми я върна. Там имаше съдии, които имаха повече дела от другите. Повече и от мен. Една сериозна проверка на базата на статистически факти може да доведе до други факти (около тази афера – бел.ред.).

"Аз не съм се съгласявала (да сътруднича по делата - бел.ред.). Казах ви, че не винаги е възможно нещо да се направи. Просто се гледат фактите. Друг е въпросът как се преценява от гледна точка на този, който моли", разкри механизмите бившата силна фигура в Софийския градски съд.

Тя обясни, че се сприятелила с Владимира Янева едва ли не от съжаление към нея, че поема толкова тежко съдилище.

Пореден запис: "Бойко" натиска заради "Цветан"

Бойко натиска яко заради Цветан, това казва Владимира Янева на Румяна Ченалова в рамките на седмия пореден запис от аферата, който "Биволъ" публикува в четвъртък следобед. Записът дава един от възможните отговори на въпроса защо според Янева Бойко Борисов е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да я "опраска" по делото "Червей"

Ето и стенограма на краткия запис

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…
Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.
Румяна Ченалова: Добре, той какъв мотив има да е толкова зверски настроен?
Владимира Янева: Бойко ли?
Румяна Ченалова: Да.
Владимира Янева: Единият мотив е заради Цветан.
Румяна Ченалова: А да, ти ми го каза. Хубаво, но има възможни и невъзможни неща.
Владимира Янева: Аз мисля, че имам функционален имунитет.

Още

Пачките пари от семейството на Янева били хвърлени на спалнята

Ченалова е събеседничката на Янева в изтеклите записи на техни разговори от февруари т.г., в които Янева разкрива какви задкулисни машинации са задействани с цел да се предотврати "опраскването" ѝ, за което премиерът Борисов настоял пред главния прокурор Сотир Цацаров.

Докато Янева към днешна твърди, че не си спомня какво са говорили, Ченалова каза, че е чувала нещата, изтичащи в записите.

Нещо повече, Ченалова заяви преди ден в интервю пред сайта "Биволъ" (който публикува записите), че Янева и съпругът ѝ Илия Манолев (зам.-шеф на РВД) да се опитали да я подкупят да си мълчи и да не тръгва срещу главния прокурор.

Не останах с впечатлението, че ми предлага тези пари, за да ми помогне, защото съм била без заплата, коментира Ченалова пред репортери.

"Тя (Янева) ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор, за да нямам неприятности. Наистина ми предложи пари, които аз отказах. Тя ме познава добре и знае отношение ми към политиката на главния прокурор. Познавайки ме, както и за обстоятелствата, които са около мен, тя е решила, че аз ще говоря против главния прокурор и дойде да ме предупреди", каза Ченалова и напомни, че Янева и Цацаров били близки. Това е станало през април, когато Ченалова бе пусната от ареста.

Вероятно Янева се притесняваше за себе си, а има и обстоятелства, за които все още не съм говорила, допълни тя.

Ченалова описа как отказала парите, но въпреки това Янева и съпругът ѝ, които се появили в дома ѝ неканени, ги оставили на спалнята. Тя допълни, че когато нейният съпруг видял това, опаковали парите в торбичка и ги върнали на Янева, като ѝ се обадили да дойде да си ги вземе. Дори не се интересувахме колко са парите, каза Ченалова.

В "никакъв случай" не би свидетелствала в прокуратурата

Тя каза, че в "никакъв случай" не би свидетелствала в прокуратурата за скандала, защото това няма да доведе до нищо.

"В никакъв случай. Ще се извърши проверка, ще се реши, че няма данни за престъпление, ще се прекрати и на мен ще ми се образува дело за набедяване", каза тя. В същото време Ченалова обясни, че има още какво да каже, но трябва да помисли кога и пред кого. В петък тя е извикана на разпит в ДАНС, но не са ѝ казали за какво ще я питат.

Европейската комисия вече призова за "изключване" на всички замесени от процеса по проверка на "Яневагейт". Очевидно е, че Румяна Ченалова не желае да говори пред прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, чието име е замесено в скандала.

В отговор на въпрос защо започва да говори точно сега, тя обясни, че се е решила, защото е "останала сама, видяла е собствената си вина и вече няма какво да губи, защото цялата мръсотия за състоянието на съдебната система се изляла само върху нея".

Мисля, че по-достойното е да говоря по този начин, а не на четири очи или по форумите

"И едва ли не с мен се изкупиха всички вини на всички магистрати и на всички политици. Тогава човек си казва, в крайна сметка кое е по-достойното, да наведа глава, да мълча и да сключа сделка, защото има такива случаи, или да говоря? Мисля, че по-достойното е да говоря по този начин, а не на четири очи или по форумите. Повярвайте ми има много колеги, които знаят за тези неща, говорят си за тях, но всички тези колеги се страхуват. Те имат професията си, имат авторитета си и не искат да ги загубят. Животът ми до тук, характерът ми ме доведоха до това решение, че е по-добре да кажа нещата по този начин. Аз се опитвах да ги кажа на ВСС, давах съответните сигнали, но резултати досега нямаше", обясни Ченалова.

В края на разговора си с медиите тя каза, че в последно време около нейното жилище се появяват "едни баничарки с пловдивски регистрации, които никога не са идвали преди".

"Не искам да съм параноична, но ги забелязвам", обясни съдийката. В отговор на въпрос дали имат антени, тя допълни: "Имат едни кутии отгоре на тавана. Предполагам, че не са толкова глупави, че да покажат и антените".

Етичната комисия на ВСС изслуша Ченалова при закрити врата, а след това нито един неин представител не се яви да говори пред медиите. Изслушването на Владимира Янева преди седмица също беше тайно.

По-рано в четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи президентът да създаде независима комисия с участието на трите власти, която да разследва дали фактите, изнесени в изтеклите разговори между Янева и Ченалова, отговарят на истината. Според него нито ВСС, нито прокуратурата могат безпристрастно да проверят казуса, защото в скандала са замесени и главният прокурор, и други висши магистрати и членове на ВСС.

"Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе. Пред кой орган, как и по какъв начин, тя може да изложи това, което иска да каже. ВСС трудно ще убеди обществото, че може да направи същностна, обективна и прозрачна проверка", коментира председателят на ВКС.

"Имаме данни за престъпление. Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, че прокуратурата няма как да тръгне да търси данни за престъпление, след като името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен, още при самото създаване на конституцията. Трябва да се търсят други решения, свързани с морала", призова Панов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. strobo
  #7

  Наистина трябва да й се пордигне обвинение за набедяване.... а то така Една Госпожа Каза, можем да сеем клюки до второ пришествие.....

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #6

  Най-после и за Главния прокурор да се намери защитник. Близнашки: Реформаторите налагат психически тормоз над Цацаров Реформаторският блок търси начин да свали главния прокурор. А дано!

 3. Peter
  #5

  До sdg и efir2 Вашата позиция е напълно разбираема. Обаче, същината на проблема тук НЕ е в това да се вярва на Ченалова (която най-вероятно е пълен боклук). Същината е в това, да се използва потенциала на тази поредна криза в съдебната система за да се ВДИГНЕ, поне малко, ЗАВЕСАТА зад която се разиграват кадрилите там (а както се вижда в тях се намесват и извънсистемни играчи).

 4. efir2
  #4

  "В "никакъв случай" не би свидетелствала в прокуратурата" Това е единственото изречение в цялата статия, което има значение. Тя сама си казва, че това нейното е само приказки за пред медиите. Ама то това е напълно очаквано за такива като нея. Иначе, ако отиде да свидетелства пред прокуратурата, ще трябва да отговаря на въпроса поставен от sdg в първото му изречение.

 5. [email protected]
  #3

  Ченалова защо не извика медиите когато УЖ е станало това с поръчката в търговското дело,за което говори?Ами сега след като я уволниха,започна да плюе наред.Проблема е че медиите на които е удобна,ще пишат колко честна жена е и как я уволнили неправомерно. Само да им напомня,ДЕЛОТО СОЛО.Бащата на Въжаров,обиколи всички възможни медии да казва че тая е опропастила делото.КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ ТОГАВА?!Е за това не вярвам на тая и една дума.

 6. Oanis
  #2

  Правосъдие по поръчка. А, имаме претенции, че сме едно семейство с европейският съюз. Жалка картина. Защо мълчи ЕК ?Това ни води до разочарование. Нени ли виждат, че сме неспособни да се справим със системата на властваща корупция и беззаконие.

 7. И какво от това
  #1

  Горд съм, че живея в държавата, наречена ГНИЛА ЯБЪЛКА!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.