Румяна Коларова: Указът на президента за ЦИК в крайна сметка се оказа негативен за ГЕРБ

Първанов: Досега няма отменен подобен президентски акт, подобно нещо би било оспоримо

Румяна Коларова: Указът на президента за ЦИК в крайна сметка се оказа негативен за ГЕРБ

Моментът на оповестяване на указа на президента Росен Плевнелиев за назначаване на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше негативен за ГЕРБ и това най-ясно показва, че няма координация. Това заяви в неделя, пред БНР секретарят на държавния глава за връзки с гражданското общество Румяна Коларова в отговор на обвиненията на управляващите, че президентът е заел страната на ГЕРБ.

Коларова и председателят на правната комисия Четин Казак (ДПС) дадоха да се разбере, че много трудно ще бъде постигнато съгласие и на утрешната среща при държавния глава с лидерите на парламентарните сили за ситуацията в ЦИК преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Казак от своя страна отново повтори настояването на ДПС да получи отнетото му място в ЦИК. Според председателя на парламента Михаил Миков няма проблем ЦИК да работи и в непълен състав от 18 души и обяви, че не подкрепя очевидното желание на ГЕРБ да има блокираща квота в ЦИК - със 7 души тя може да блокира решенията на комисия, за които се изисква две трети мнозинство.

Коларова посочи, че възможността за намиране на компромис, за който Плевнелиев призова, е бил пропилян. Надявам се да се постигне взаимно приемливо решение, каза тя и отбеляза, че президентът не е заел страна в този спор. "Фактите не потвърждават това, че той е координирал нещата с ГЕРБ. Най-лесно щеше да е той да издаде указ, след като беше гласуван зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ", мотивира се тя.

Четин Казак пък ѝ опонира, че президентът не се прояви като обединител, като надпартиен, като безпристрастен арбитър, а е избрал страната на партията, която го номинира за държавен глава, но без да предупреди, без да се консултира с ДПС, без да попита дори коя от двете кандидатури на движението да назначи. Той просто реши да ощети ДПС, отнемайки му едно от полагащите му се две места и подарявайки го на ГЕРБ, грубо нарушавайки Изборния кодекс, с аргументи, че такава била традицията в изборното законодателство, заяви Казак. И обвини президента, че не спазва буквата на сегашния Изборен кодекс, а се позовава на практиката от последните 24 години, че разпределението на местата в ЦИК между политическите сили е ставало на база общия състав на ЦИК.

Предлагаме на срещата в понеделник да се търси решение за възстановяване на справедливостта и ДПС да получи отнетото му място, каза още Казак. И добави, че не може президентът да приравнява ДПС с "Атака" и да получат по двама представители в ЦИК. "Няма да отстъпим от принципната си позиция, че бяхме ощетени с едно място в ЦИК. Очаквам президентът да осъзнае, че е сбъркал в изчисленията, които е направил и да коригира своя указ", заяви той.

Според Коларова, ако президентът беше интерпретирал закона, както ДПС настоява, щеше да бъде обвинен от другата страна. Напълно съм убедена, че протестни писма са написани и от ГЕРБ, защото твърдят, че Народното събрание нарушава закона, като не избира зам.-председател на ЦИК, каза тя. Както едната, така и другата страна имат своите аргументи, от които не искат да отстъпят, заключи тя.

Междувременно темата коментира и бившият държавен глава.

"Указът на президента може да бъде публикуван или коментиран, но отмяна – това досега не е практикувано и в чисто правен план едно такова действие би било оспоримо. Това коментира в Благоевград предишният президент Георги Първанов по повод настояването на ДПС и БСП Плевнелиев да отмени назначаването на ЦИК и да издаде нов указ с едно допълнително място за движението, което д а бъде отнето от ГЕРБ.

Първанов посочи, че в историята на президентската институция няма случай на отменен указ. Най-важното е съставът на ЦИК да е избран не вследствие на тайни договорки, а на ясни принципи и правила, така, както сме го правили 10 години по времето на моите два мандата като президент, каза Първанов, цитиран от агенция "Фокус".

Конфликтът за едно от местата в ЦИК възникна заради неясен текст в Изборния кодекс, който позволява тълкувание на ДПС, че имат право на трима души в комисията, за сметкна на ГЕРБ, които според тях трябва да имат шест. Президентът и опозиционната партия тълкуват по друг начин текста на закона и сметката им показва, че партията на Борисов трябва да има седем изборни специалисти, а ДПС - двама.

Споделяне

Още по темата

Още от България