Румяна Желева иска мониторингът на ЕК да отпадне догодина

Външният министър Румяна Желева поиска в Брюксел механизмът за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието да отпадне спрямо България през следващата година.

Номинираната от българското правителство за еврокомисар Желева е на еднодневно посещение в белгийската столица по случай 130-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Белгия.

След среща с председателя на горната камара на белгийския парламент Арман де Декер Желева е заявила пред БТА, че се надява докато дойде времето за белгийското председателство (през втората половина на следващата година) българското правителство да е показало това, което искат европейските ни партньори, за да може белгийското председателство на Европейския съюз да предложи на Съвета на Съюза да отпадне механизма за сътрудничество и контрол.

Румяна Желева е поставила въпроса за механизма за сътрудничество и контрол и пред белгийския си колега Ив Льотерм.

Безпрецедентният мониторингов механизъм върху правосъдието и вътрешните работи бе въведен с присъединяването на страната ни към ЕС от януари 2007 г., защото ЕС отчете, че България, както и Румъния, не са достатъчно добре подготвени в тази област. Оттогава досега годишните доклади на ЕК продължават да отчитат липса на достатъчен напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Споделяне

Още от България