Румяна Желева може да е новият комисар по правосъдие и вътрешните работи

Румяна Желева може да е новият комисар по правосъдие и вътрешните работи

Българският външен министър Румяна Желева, която е кандидат за европейски комисар, ще получи или ресор правосъдие и вътрешни работи или разширяване на ЕС. Това съобщава в четвъртък сайтът на френския в. "Либерасион", като се позовава на проект за разпределение на портфейлите в следващата Европейска комисия (ЕК).

Очаква се съставът на новата ЕК да бъде обявен до дни, като някои от постовете вече са договорени, съобщи Ройтерс.

Финландският еврокомисар Оли Рен, който досега се занимаваше с въпросите на разширяването на ЕС, най-вероятно ще поеме в следващата ЕК икономиката и монетарните въпроси на мястото на испанеца Хоакин Алмуния, който се очаква да поеме антитръстовите въпроси в ЕС, предаде Ройтерс, като се позовава на дипломатически източници. Очаква се председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да назначи бившия белгийски външен министър Карел де Гухт, който в момента отговаря за въпросите на развитието и хуманитарната помощ, за еврокомисар по въпросите на търговията, предаде агенцията. Номинираният от Германия Гюнтер Йотингер най-вероятно ще поеме енергетиката, посочва АП. Бившият френски външен министър Мишел Барние ще поеме въпросите на огромния вътрешен пазар на ЕС. Остава да се реши дали Барние ще включи в своя ресор и контрола върху банковия сектор. Великобритания се противопоставя на тази идея, виждайки в нея френско-германски "заговор" на Лондон да бъде отнет статутът на най-голям финансов център в Европа, отбелязва Ройтерс.

Като се позовава на европейски дипломати, Ройтерс информира, че Барозо може да създаде отделен пост за банковия сектор и в този случай Барние може да откаже вътрешния пазар. Кандидат за поста е и холандката Нели Крус, която досега отговаряше за конкуренцията.

Преговорите за разпределението на портфейлите между членовете на новата ЕК ще продължат и в петък. БНТ съобщи, че Румяна Желева е заминала на тайни консултации с Барозу в Брюксел.

Според "Либерасион" този от двата ресора, който не бъде даден на Желева, ще бъде поет от представителя на Словакия Марош Шелфкович. Румънецът Дачан Чолос най-вероятно ще отговаря за земеделието.

"Либерасион" пише, че френският кандидат Мишел Барние ще получи вътрешния пазар и данъчната политика, но без сектора на финансовите услуги, който ще е за унгареца Ласло Андор. Полякът Януш Левандовски ще отговаря за индустрията.

Според френското издание комисарите от предишния състав на ЕК получават исканите портфейли - Нели Крус – търговията, Хоакин Алмуния - конкуренцията, Оли Рен - икономическите и финансови въпроси, латвиецът Андрис Пиебалгс - социалните въпроси, представителката на Люксембург Вивиан Рединг запазва дигиталната икономика, към която се прибавя културата, италианецът Антонио Таяни продължава да отговаря за транспорта, естонецът Сим Калас за администрацията, а белгиецът Карел де Гухт за развитието и хуманитарните въпроси.

При новите портфейли този за климата и околната среда ще е за датчанката Кони Хедегаард, а за правата на човека - за шведката Сесилия Малмстрьом.

Сред други обсъждани в статията имена еврокомисар за бюджета ще е ирландката Мойра Гийгън-Куин, която в момента е член на Европейската сметна палата. Научноизследователската дейност ще се поеме от австриеца Йоханес Хан, образованието и морските въпроси ще се разпределят между гъркинята Мария

Даманаки и представителката на Кипър Андрула Василиу, за структурните фондове еврокомисар се очаква да е литовецът Алгирдас Семета.

Посочвайки най-влиятелните постове в ЕК, Ройтерс посочва, че като комисар по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен ще трябва да се заеме с най-трудния тест за спазване бюджетните правила на ЕС – възстановяване на финансовата дисциплина след огромните разходи, направени за спасяване на икономиката. Важен и постът на комисаря по въпросите на конкуренцията, който може да налага глоби на компании, ако те не спазват антимонополното законодателство. Този комисар следи и дали се спазват стриктно правилата за държавната помощ, които се оспорват от някои страни, които инвестират милиарди евро в икономиките си, за да се справят с кризата.

Споделяне

Още от Европа