Рунд пореден в битката за парк "Бедечка"

"Мирише на откровен лобизъм", предупредиха защитници на парка по повод искания на ГЕРБ

Рунд пореден в битката за парк "Бедечка"

Част от старозагорския парк "Бедечка" очевидно ще бъде застроен, но въпросът е колко и дали в крайна сметка ще може да се нарича парк, ако в него изникнат множество сгради, а през него минава булевард. Общо взето това е дилемата, пред която са изправени гражданите на Стара Загора и защитниците на парка от групата "Запазете Бедечка", която последователно се бори за съхраняването му. Преди три месеца по настояване на организацията се проведе местен референдум, който се провали заради ниската активност, но болшинството от гласувалите бяха за запазването на парка.

В четвъртък (28 септември) Общинският съвет трябва да реши за промяната на Общия устройствен план на Стара Загора в частта за парк "Бедечка". Битката се очертава отново да е тежка, защото ще се разглеждат три предложения и не е ясно кое ще събере най-много гласове.

Трите предложения

Едното е на кмета Живко Тодоров (ГЕРБ) и то се подкрепя от защитниците на парка. Кметът предлага запазването на "Бедечка" като парк. Застрояване е предвидено само в южната му част, където вече има издадени разрешения за изграждане на жилищни кооперации, чието строителство е започнало. Проектант на тези сгради се оказа арх. Радостина Кирчева, съпруга на главния архитект на Стара Загора Стоян Кирчев, който след разкритията по случая подаде оставка.

Предложение е внесъл и общинския съветник от ГЕРБ Димо Димитров. Той предлага общият устройствен план на парка да се съобрази и с четири решения на Административния съд в Стара Загора за осем частни парцела, чиито собственици искат да ги застроят. Неговото предложение е било подкрепено от водещата комисия по териториално и селищно развитие и транспорт към Общинския съвет.

Защитниците на парка са категорично против вкарването на тези нови осем парцела.

Предложение за включването на осемте частни парцела е внесъл и общинският съветник от БСДП Недялко Ангелов, но то не е било разглеждано от водещата комисия по случая към Общинския съвет, според публикувания протокол.

Третото предложение е на общинския съветник от БСП Кольо Димов за прокарването на булевард през парка. "Продължението на ул. "Августа Траяна" през парка трябва да остане и в сегашния проект, защото е част от общата транспортна, устройствена, комуникационна система на града и не бива да лишаваме поколенията от възможността за нейното изпълнение в бъдеще", казва Димов пред комисията, според публикувания протокол. Неговото искане е било подкрепено с 5 гласа "за", а други петима са се въздържали.

Не е минало обаче искането на Кольо Димов за провеждане на ново обществено обсъждане на плана за парка, както и празните площи които по проекта се предлагат да бъдат застроени в южната част на парк "Бедечка" също да се отредят за озеленяване.

Кметът на ГЕРБ, който отново може да бъде бламиран от съветниците си

Гласуването на предложението на кмета Живко Тодоров за запазването на парк "Бедечка" не е било прието от водещата комисия към Общинския съвет. То е било подкрепено само от трима съветници, докато един е гласувал против, а други шестима са се въздържали.

Това дава основание на защитниците на парка да смятат, че кметът, който е издигнат от ГЕРБ и е местен лидер на партията, може отново да бъде бламиран от съветниците на ГЕРБ, както се случи преди няколко години. Бивши съветници и депутати от ГЕРБ са собственици на парцели в "Бедечка".

ГЕРБ имат мнозинство в местния общински съвет – 27 съветници от 51.

Мирише на откровен лобизъм

Въпросът е как ще гласува групата на ГЕРБ. Внесеното от общинаря от партията допълнение с нови 8 парцела се определя като "скандално" от сдружението "Запазете Бедечка". Причината е, че спорните осем сгради засягат терени, чиято растителност е била умишлено умъртвена. Преди време имаше случаи на залети с нафта дървета, а след това и пожар в парка.

"Мирише ли на откровен лобизъм и създават ли се съмнения за корупция? Ако намерението за осем сгради получи подкрепа, "Запазете Бедечка" ще държи отговорна цялата намесена администрация и ще извади на показ всички общински съветници, които гласуват това. Питането в момента е дали става дума за реален опит на общински съветници, или това е игра на администрацията, в която 8-те сгради все пак да минат, но без осезаема щета по имиджа на кмета, например", пишат от "Запазете Безечка".

Ако се стигне до одобряване на решение с прибавянето на осемте нови парцела, то от "Запазете Бедечка" обещават да организират поредния протест.

И докато от общината шикалкавят, "Лидл" вече преосмисли намерението си да строи в парка и е готова да замени парцела си, което заслужава адмирации, посочват от "Запазете Бедечка".

На останалите частни собственици на имоти в парка също е предложено замяна на парцелите им с други.

Какво предлага кметът Живко Тодоров

Кметът нееднократно се е обявявал на думи за запазването на парка, чиято обща територия е близо 430 дка.

В предложението си до съветниците той пише, че "екологичната обстановка в последните години в Стара Загора беше силно влошена, което неминуемо се отразява на здравето и качеството на живот на старозагорци. Най-естествената мярка срещу това е запазване на съществуващите паркове и градини и дървесна растителност, които като естествен филтър съдействат за прочистването на въздуха, и ако е възможно, увеличаване на зелените площи чрез създаване на нова висока растителност".

Той предлага в парка да се обособят три устройствени зони и територии. Едната е отредена за озеленяване, в момента там има дървета и включва и реката. Та е с площ от 328 дка, което е 76 % от територията на парка.

Другата зона е за обществено и делово обслужване. Това са изграденият хипермаркет "Кауфланд" в югозападната част на парка и осемте имота по протежение на ул. "Христина Морфова". Площта на всички имоти в зоната за обществено обслужване е 32 дка, което е 7.5 % от територията на парка.

В третата зона са територии, с отреждане на смесена устройствена зона за жилищно застрояване и обществено-обслужващи дейности. Това е група от осем урегулирани поземлени имота с издадени разрешения за строеж и с реализирани жилищни сгради в северозападната част на парка и предвидената улица, която ги обслужва. Площта на всички имоти в тази устройствена зона е близо 51 дка, което е 12 % от територията на парка.

По този начин се запазва съществуващата растителност и дървесно-храстовия асортимент, който е характерен за парк "Бедечка", посочва в предложението си кмета Живко Тодоров. Той допълва, че продължението на улица "Августа Траяна" на изток не е част от транспортно – комуникационната мрежа на града и няма да мине през парка.

Споделяне

Още от Бизнес