Рупърт Мърдок купува “Дау Джоунс”

Рупърт Мърдок купува “Дау Джоунс”

“Нюз Корпорейшън медия” на магната Рупърт Мърдок ще може да купи компанията за финансово-икономическа информация “Дау Джоунс” (Dow Jones & Co.) за 5 млрд. долара. Условията на сделката са били съгласувани с ръководствата на двата холдинга, предаде в сряда ББС.

Според съобщението в “Уолстрийт джърнъл”, водещия вестник на “Дау Джонс”, окончателното споразумение е било постигнато в понеделник по време на обяд, на който е присъствал генералният директор на “Дау Джоунс” Ричард Занино и представители на “Нюз Корп”.

Страните са се договорили при условия на сделката, които Мърдок предложи през април – 60 долара за акция. Въпреки желанието си, “Дау Джоунс” не успя да постигне по-висока на цена.

Сега се очаква съгласието на семейство Банкрофт, които притежават 64 на сто от акциите на “Дау Джоунс”. Предполага се, че ще им трябват няколко дни за вземане на решение, тъй като някои членове на семейството възразяват срещу продажбата.

Кристиан Банкрофт и Лесли Хил - двама членове на семейството, които най-остро се противопоставят на тази продажба и заседават в директорския борд на “Дау Джоунс”, не са гласували за продажбата на компанията. Г-жа Хил се е въздържала, а Банкрофт е напуснал съвещанието преди края му, уточнява "Уолстрийт джърнъл"

През май Банкрофт мислеха да откажат на Мърдок, притеснявайки се за редакционната независимост на “Уолстрийт джърнъл”. След това приеха да обсъдят офертата му, но същевременно започнаха издирване на други заинтересовани потенциални собственици.

Освен втория най-четен всекидневник в САЩ, “Дау Джоунс” притежава информационната агенция за финансови новини “Дау Джоунс Нюзуайъз”, инвестиционния бюлетин “Берънс”, списание “Смартмъни”, няколко регионални вестника и доставчика на фондови индекси “Дау Джоунс”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес