Рупърт Мърдок поиска да купи продуцента на “Биг Брадър”

Медийният магнат Рупърт Мърдок проявява интерес към придобиването на продуцента на популярното риалити шоу “Биг Брадър” (Big Brother) - холандската компания “Ендемол ентъртейнмънт холдинг” (Endemol Entertainment Holding NV). Това съобщава БТА във вторник, като се позовава на електронното издание на испанския вестник "Ла гасета де лос негосиос", цитирано от “Дау Джоунс нюзуайърс”.

Според изданието съветник на Мърдок по операцията е бившият премиер на Испания Хосе Мариа Аснар Лопес, който в момента е член на ръководството на медийната империя на Мърдок – “Нюз корп”. (News Corp.).

Испанската телекомуникационна компания “Телефоника” (Telefonica S.A.), която държи 75% от “Ендемол”, се очаква да обяви официален конкурс за продажбата на продуцентската фирма през следващите няколко седмици, съобщи по същия повод и електронното издание от вторник на в. "Таймс". Според вестника “Телефоника” ще се срещне с консултанта по сделката “Мерил Линч” (Merril Lynch), за да обсъди продажбата на две-трети от продуцентската компания.

У нас “Нюз корп.” официално се води собственик на телевизията с национален ефирен обхват бТВ чрез своя офшорна компания. От друга страна правата за излъчване на българска версия на шоуто “Биг Брадър” бяха купени от другата частна телевизия с национален обхват Нова телевизия.

Двете частни телевизии водят ожесточена борба за зрители в най-гледаното време чрез закупуване на лицензите за известни шоу-програми. Ако Мърдок придобие “Ендемона”, това ще се отрази на нашия телевизионен пазар с още по-голямо ожесточаване на конкуренцията.   

Споделяне

Още от Бизнес