Русе и Стара Загора обхванати от грип, десетки селища са пред епидемия

От понеделник в Русе е обявена грипна епидемия, съобщи зам.-директорът на ХЕИ в града д-р Антоанета Филипова.

Средно 257 души на всеки 10 хиляди от населението на града са се разболели от остри дихателни възпаления, допълни тя. Засега учениците не са разпуснати в грипна ваканция, защото заболелите са 9-10%, а затварянето на училищата става, когато болните деца надхвърлят 20%.

Забранени са обаче свижданията в здравните заведения, преустановена е работата на детските и женските консултации. Планови операции ще се правят след преценка на лекарите.

В грипна ваканция от 1 февруари до края на седмицата са учениците в Хасковска, Димитровградска, Харманлийска, Свиленградска община и община Любимец до края на седмицата, съобщиха от инспектората по образование към просветното министерство в Хасково.

Регистрираната заболеваемост в региона през миналата седмица е била 254 на 10 000 души, което отговаря на епидемична обстановка, допълниха от ХЕИ в Хасково.

Грипна епидемия е обявена и на територията на цялата Старозагорска област, като е препоръчано на инспектората по образованието да прекрати учебните занятия до края на седмицата.

Според Министерството на здравеопазването в последните дни се наблюдава силно увеличение на заболелите от остри дихателни възпаления и в редица селища на Сливенска, Бургаска и Плевенска област.

От Благоевградска област засега е регистрирана грипна епидемия в село Брезница,Гоцеделчевска община. Само в училището в селото са болни една трета от учениците и затова те са разпуснати до края на седмицата, обясни д-р Славка Паскалева от ХЕИ в Благоевград. Повече от обичайните за сезона случаи на дихателни заболявания има в Гоце Делчев и Петрич.

Според предварителните данни от засегнатите региони клиничната картина е типична за грипното заболяване - остро внезапно начало, с висока температурата, отпадналост, липса на апетит, главоболие, мускулни болки, хрема и кашлица.

До момента няма данни за развитие на тежки усложнения, уточниха от здравното министерство. Най-засегнати от грипа са малките деца между 4 и 7 години и учениците между 8 и 18 години.

Лекарите съветват да се избягва самолечението с антибиотици. Според тях приемането на противовирусни медикаменти в ранните стадии на заболяването има добър ефект.

Експертите препоръчват на всички, които могат, да ограничат контактите си, особено с лица с изброените признаци на заболяване. Това е важно като профилактична мярка за хора в напреднала възраст или с хронични заболявания като диабет, сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност. Важно е да се знае, че най-заразни са хората в инкубационния период на заболяването и първите 2 - 3 дни от него.

Доброто хранене, приемането на витамини и микроелементи, избягването на изстудяване и стрес също са фактори, които подпомагат поддържането на по-добра имунна защита.

Споделяне

Още от България