Русе купува нови електробуси и тролейбуси за 46.8 млн. лв.

Русе купува нови електробуси и тролейбуси за 46.8 млн. лв.

Община Русе ще купи 20 електробуса и 15 тролейбуса с пари от еврофондовете. В понеделник екоминистърът Нено Димов, кметът на Русе Пламен Стоилов и изпълнителният директор на "Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев подписаха договор за финансиране на проекта, който трябва да подобри качеството на въздуха в града.

Това е първият проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) за повишаване чистотата на въздуха с чрез смяна на транспорта. Стойността му е 46.8 млн. лв. от които ОПОС осигурява безвъзмездно 39 млн. лв.

Освен електрическите возила, се предвижда доставка и монтаж на 20 станции за зареждане в тролейбусно депо и 4 станции за бързо зареждане чрез пантографи, които осигуряват връзка между електрически превозни средства с контактната мрежа.

Дейностите включват изграждане на необходимата инфраструктура за експлоатация на новите превозни средства, както и обновяване на съществуваща контактна мрежа. По проекта ще бъдат изградени системи за видеонаблюдение и за информация на пътниците в реално време. Ще бъдат интегрирани новите системи за оборудване към съществуващите системи за управление и контрол на обществения транспорт на община Русе.

Подмяната на транспорта трябва да намали изхвърляните от него емисии на фини прахови частици10 от 1.,62 на 0.95 тона на година. Това ще подобри качеството на живот на близо 137 500 жители на община Русе, както и за изпълнение на целите, произтичащи от националното секторно законодателство.

Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

Споделяне

Още от Бизнес