Русе осъмна без местни вестници

Русе осъмна без местни вестници

Русе осъмна в четвъртък без двата местни вестника – “Утро” и “Бряг”, предадоха кореспондентите от крайдунавския град. Според информациите, почти целият тираж на двата ежедневника е бил изкупен от предизборния щаб на кандидат-кмета от ГЕРБ Ваньо Танов. Акцията била заради платена публикация на конкурента му в предизборната надпревара и настоящ кмет в града – Божидар Йотов, който е издигнат като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Около 23.00 часа в сряда двете големи разпространителски фирми на печата в града са получили запитване от щаба на ГЕРБ за закупуване на целия тираж на двата вестника. Голямата част от количествата са били взети направо от фирмите. При едноличните търговци, които работят самостоятелно, вестниците са били изкупени сутринта от самите будки. Според информация от града, млади мъже са минавали и са изкупували всички вестници.

От местния вестник "Русенски глас" обаче съобщиха за Mediapool, че в ранния следобед в петък и двата вестника са имали тираж в местата за разпространение и са се продавали съвсем нормално.

Материалът, предизвикал толкова силни реакции, е платена публикация, озаглавена “Лъжите на г-н Ваньо Танов” и представлява своеобразен отговор на отправени към Божидар Йотов обвинения от опонента му от ГЕРБ. Самата публикация е достъпна от страницата на Божидар Йотов,след като предизборният щаб на кандидат – кмета от левицата реагира светкавично и качи публикацията на сайта с мотива, че към нея има огромен интерес.

В материала Йотов отговаря на 6 отправени към него обвинения от Ваньо Танов, назовани като “лъжи” в публикацията, свързани с разпродажбата на собственост и заменки по време на половината кметски мандат на Божидар Йотов. Отправени са и предизборни нападки за липсата на визия за развитие на града и на готовност на общината да усвоява парите от европейските фондове. По същество самият материал не е нищо по-различно от това, което всички български граждани ежедневно четат и слушат от различните кандидати в последните месеци преди местните избори.

Единственото, което на пръв поглед би провокирало кандидата на ГЕРБ е обвинението в “лъжа 5” за оценката на терена на Спортната зала в Русе, че зад твърдението на Ваньо Танов  прозират лични икономически интереси от най-близкото му обкръжение и спонсори. Без да се споменават имена в публикацията е уточнено, че единият е архитект, а другият е бизнесмен, който иска да строи МОЛ.

“Това е абсолютна глупост”, заяви пред Mediapool кандидат-кметът от ГЕРБ Ваньо Танов. Той поясни, че сутринта си е купил и двата вестника от будка и не вижда нищо значително, което да го подразни освен по-острото заглавие в публикацията на конкурента от БСП Йотов, за да се изхарчат толкова много пари за купуване на вестниците. “Същият текст го има разпечатан на листовки, една от които ми дадоха днес при посещението ми във фирмата за градски транспорт”, поясни Танов. Той дори предположи, че е възможно от предизборния щаб на Божидар Йотов да са закупили вестниците, за да ги раздават като предизборна пропаганда и сега да се опитват да прехвърлят вината върху него. Според Танов, в отговора на Божидар Йотов няма нито една цифра, която да опровергава неговите твърдения за заменките

Различни са версиите, които се носят сред политическите щабове и местните издания, за причините, поради които една платена публикация е предизвикала такава сериозна реакция. Според слуховете, едната възможност е от предизборния щаб на ГЕРБ да са разбрали за публикацията, но са научили само заглавието и са предположили, че в материала има по-сериозна компрометираща техния кандидат информация. Според други, целта не е била да се скрие информация, а да се раздвижи населението в града. Русенци са се разбунили в момента с усещането, че нещо много важно се е случило, коментираха журналисти от регионалните издания.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?