Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русе с по-малко европари по новата програма "Региони в растеж"

Общината има проекти за десет пъти повече от отпуснатите й 56 млн. лв.

0 коментара
Русе с по-малко европари по новата програма "Региони в растеж"
  • Павлова преряза лентата на ремонтираната градинка през регионалната библиотека
  • От над два месеца отново работи шадраванът през библиотеката
  • Нощен изглед към паметника, делящ едни плочки със шадравана с голите момичета
  • Реновараната градинка край библиотеката
  • Градът се сдоби с още един шадраван, след изградения с европари пред операта преди време
  • Умни колчета за ограничаване на паркирането се прибират при нужда

Над 56 млн. лв. са заделени за община Русе до 2020 г. по новата оперативна програма "Региони в растеж". За сравнение през изминалия програмен период по старата оперативна програма "Регионално развитие" са инвестирани 67 млн. лв. в благоустрояването на града. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която преряза лентата на обновения център на Русе.

Трябва да се има предвид, че през изминалия програмен период финансирането по "Регионално развитие" беше на принципа на конкурентния подбор, докато сега има заделени бюджети за всеки един от 39-те големи и средни градове. Освен това тези градове могат да катдидатстват и по другите оси на програмата за образователна, здравна и туристическа инфраструктура, стига проектите им да са включени в секторните стратегии, уточниха от Министерството на регионалното развитие.

"Изключително ми е приятно да гостувам на Русе, защото с всяко мое посещение виждам как градът се променя. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух, вече възвърна и своя блясък на перлата на Дунав", заяви министър Павлова.


Русе – лидер на еврорегион "Долен Дунав"

Русе да се превърне в лидер на еврорегион "Долен Дунав" и да послужи като модел за сближаване на европейските региони. Тази амбициозна задача си е поставила общината в интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), по който ще бъдат направени инвестициите за 56 млн. лв.

Общо 60 инвестиционни проекта за 455 млн. лв. са заложени в интегрирания план на Русе, които трябва да са факт до 2022 г. От тях приоритетните проекта са 15.

ИПГВР разделя града на три зони – обществена, икономическа и социална.

Половината от парите за центъра на града

Близо половината от планирания бюджет е заложено да бъде инвестиран в зоната с публични функции с висока обществена значимост. Тя обхваща площ от  215 хектара от централната градска част на Русе и се намира между реката и булевардите "Скобелев", "Цар Освободител", "Съединение" и улиците "19 февруари" и "Алеи Възраждане".  Тук са  концентрирани 80% от сградите, които са паметници на културата, както и Младежкия парк и демонстрационния комплекс "Здраве"

За най-емблематичната и привлекателна част на Русе се предвижда реконструкция и рехабилитация на пешеходните зони, изграждане на подземни паркинги и нови детски площадки. Включено е и благоустрояване на крайбрежната ивица северно от Парка на младежта и обособяването ѝ като зона за обществен отдих. Предвидени са велосипедни алеи, реставрация на важни за Русе исторически сгради, както и обновяване на училища и прилежащите им дворни пространства.

Общо са планирани 36 инвестиционни проекта с прогнозна стойност над 219 млн. лв. Най-големият проект за над 66 млн. лв. е свързан с подобряване на корабоплаването по река Дунав и е наречен "Синята лента на Европа".  Другият голям проект е наречен "Зелената алея на времето" за 61 млн. лв. Свързан е с благоустрояването на парковите пространства покрай реката, както и историческия център на града със старите здания, една част от които се нуждаят от реконструкция.

Един от големите проекти за над 26 млн. лв. е обновлението на няколко важни здравни заведения. Това са междуобластния диспансер за онкологични заболявания, диспансера за кожно-венерически заболявания, болницата в Русе,  областния тубдиспансер, както и в ДКЦ1.

В тази зона попада и реализацията на проекта за регионален център за интегрирано управление на риска на територията на Долен Дунав.

Облагородяват жк. "Родина"

Зоната със социални функции обхваща от първа до четвърта част на жилищния квартал "Родина", в който живее близо една десета от населението на Русе. Тези квартали са се оформили стихийно през 50 и 60 –те години на миналия век. В последствие са били пренебрегнати от развитието на по-новите комплекси "Здравец", "Чародейка", "Дружба", които са по-нови и в по-добро състояние по отношение на  условията за живот, транспортни връзки и комуникации с центъра на града. В тази зона като остър проблем се откроява липсата на места за отдих и парк. 

Планирано е реализирането на 18 проекта с прогнозна стойност от близо 66 млн. лв.  Най-големият е свързан с подобряване на транспортната свързаност на зоната с центъра и останалите райони на Русе, като за това са планирани 26 млн. лв.  Заложен е ремонт на ул. "Шипка" от бул. "Цар Освободител" при кооперативения пазар до бул. "България", включително и на пешеходния надлез при бул. "Родина" с жп линията.  Ще бъде направена и пешеходната връзка между жк. "Родина" 3 и  жк. "Чародейка" в  района между ул. "Кадин мост" и ул. "Опълченска".  Другият пътен проект е свързан с благоустройването на главната улична мрежа в зоната - ул. "Чипровци" от ул. "Шипка" до ул. "Тича". Заложено е и изграждането на ново детско заведение.

В жк. "Родина 3" е планирано изграждането на нова детска ясла, социално жилище за настаняване на лица от малцинствата, както и на социални жилища  за социално слаби. Освен това ще бъдат ремонтирани  две целодневните детски градини "Пинокио" и "Русалка" в жк. "Родина 1". Разработен е проект и за ремонта на основното училище "Олимпи Панов" и спортният комплекс "Дунав".

Технологичен парк "Дунав 2020"

Развитието на икономическата зона на Русе е свързано с публично-частното партньорство за изграждането на технологичния парк "Дунав 2020".

Икономическата зона е разположена на площ от 795 хектара и обхваща източната индустриална зона на града. Сега там се намира индустриалният парк, но има достатъчно място за развитие на нови производствени мощности.

В момента в новия индустриален парк производствените мощности имат българското подразделение на испанската "Керос" за производство на плочки и френската "Монтюпе" за автомобилни аксесоари.  Има изграден и логистичен парк "Русе".

Общо за индустриалната зона са заложени шест проекта за над 170 млн. лв. Най-големият е свързан с изграждането на интермодален комплекс за 138 млн. лв. Тук е заложено и изграждането на втори мост над Дунав при Русе, за който в момента тече проучване. Мостът между Русе и Гюргево е пуснат през 1954 г., като от тогава не му е правен основен ремонт.

"Подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощия и финансиране на Русе в размер на 56 млн. лв. По този начин общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най добрия начин", каза регионалният министър Павлова.

Обновеният център

С рязането на лентата на обновения център приключи стария програмен период 2007 – 2013 г. Общо през изминалите седем години Русе е инвестирал 67 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

Само в централната градска част бяха вложени над 5.4 млн.лв., от които 4.75 млн. лв. безвъзмездна помощ.

В продължение на  2 години в градския център се оформиха пешеходни зони, ремонтирани бяха улиците за автомобилното движение, реконструираха се съществуващите дъждоприемни решетки, напълно беше обновена градината на площад "Батенберг".

Заработиха и два нови фонтана – на площад "Хан Кубрат" и на площад "Елиас Канети". Ремонтиран беше и фонтана на площад "Батенберг".

Част от модернизацията е системата за видеонаблюдение, ефектното художествено осветление и умните колчета със сензори, които могат да се прибират в земята, за да осигурят достъп на колите на пожарната, Спешна помощ, МВР.

Изградена беше и автоматизирана система за напояване на зелените площи в градината на площад "Батенберг", както и саксийните стълбове по продължение на улица "Александровска", която също беше основно ремонтирана. Извърши се и подмяна на стълбове за улично осветление.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.