Според премиера

Русе щял да стане втора столица след строежа на път до Свиленград

С приходите от тирове ще се вдигат заплати и пенсии, сметна Борисов

Русе щял да стане втора столица след строежа на път до Свиленград

Русе ще стане втора столица на България, ако се свърже с 4-лентов път със Свиленград. Това казва премиерът Бойко Борисов на министрите по време на редовното им заседание в сряда, става ясно от стенограмата на Министерски съвет.

Правителството даде зелена светлина в сряда на регионалния министър Лиляна Павлова да започне подготовка на концесионната процедура за 300-километровия път от Русе до турската граница, за който няма осигурено европейско и държавно финансиране.

Регионалното министерство се ангажира да плати идейния проект и финансово – икономическия анализ, както и отчужденията на имотите по трасето, казва Павлова. Финансовият заместник-министър Боряна Пенчева казва, че нейното министерство е против държавата да плаща за отчуждения, но ако това няма да се отрази на бюджета, “не бихме възразили”. Павлова казва, че е редно държавата да плати поне отчужденията, тъй като бъдещият инвеститор няма да има право на държави гаранции за строежа, както и на доплащания за недостатъчен трафик.

“Това, за което Министерство на регионалното развитие и благоустройството има право в случая, е, че ние все пак трябва да им дадем трасе, върху което да строят. Ако те самите влязат да правят отчуждителни процедури, аз не знам за колко години това ще се случи, защото ние все пак можем това да го извършим по-бързо”, казва премиерът.

Всички магистрали минават надлъжно на България, казва Борисов и се обръща към Пенчева: “Ако ние съумеем да намерим инвеститор, Боряна, от Свиленград – сиреч Азия, Истанбул, Свиленград, Русе, от Русе на кораби за Констанца и съответно за Ротердам и през Дунав мост 1 – Румъния, Унгария и Германия, ще прекроим транспортната карта на Европа. Затова, когато се смята дали ще даде държавата 15-20 милиона за отчуждаване, а по тази линия европейски пари няма, вие знаете, че сега за магистралите кофинансираме от бюджета над 300 милиона, плюс тези 87, половин милиард близо отиват за пътища”.

Русе – втора столица на България

“Този път, аз гарантирам, че ако успеем да го направим сега по този начин, от Свиленград до Русе и ако Русе има този четирилентов скоростен път през Свиленград, ще стане втора столица на България. Това мога да ви го гарантирам. Целият тир – поток ще отиде от Азия на Дунав”, заявява Борисов.

“И отдолу, от пристанище Солун по магистрала "Струма" през София, ще почваме скоростният път Мездра - Ботевград през Враца - Монтана - Видин - Дунав мост 2, двата напречни коридора ще гарантират за следващите поколения изключително сериозен трафик, съответно такси. Всеки тир ни носи 600 евро”, продължава с разсъжденията си премиерът.

С приходите от тирове ще се вдигат пенсии и заплати

“С една дума, колкото повече трафик караме, да не обикалят през Гърция, през Италия и къде ли не – да минат през тези пътища, това е пара и то огромна пара за бюджета. И оттам вече можем да говорим, че ще се вдигат пенсии, ще се вдигат заплати, защото това ще гарантира приходи. Това ще струва някъде от порядъка на 1 милиард и 600 милиона евро, може и по-малко, но така или иначе кога България ще извади 1.5 милиарда евро да направи този път”, пита Борисов.

“Затова се обръщаме, дали ще дойдат китайски, омански, катарски, каквито щат инвеститори, ние взимаме това решение, за да им кажем – заповядайте, който има интерес към това нещо – да дойде, добре дошъл. Аз твърдя, че, ако това го направим, ще има нова транспортна карта на Европа, а в този регион Русе, Търново, Хаинбоаз до магистралата регионът ще цъфти. Спазвайте процедурите прозрачно, ясно и смело напред", казва в заключение Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България