Русенец изпрати на ЕК колет с "некачествени" камъни

Русенец изпрати на ЕК колет с "некачествени" камъни

Колет с камъни, използвани за строителството на нов булевард в Русе, бе изпратен в четвъртък до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Инициативата е на председателя на сдружение "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров, който смята, че строителните материали са некачествени и затова иска експертно становище от ЕК. Кметът на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ) пък е сигнализирал главния прокурор и ДАНС за уронване престижа на България от страна на Никифоров.

"Това, което взехме, го показахме на строителни специалисти, а те ни казаха, че това са отпадъци от кариерите, които са работили по времето на Тодор Живков, защото съдържат кал и които по него време са се изхвърляли на боклука. И затова ние изпращаме на г-н Юнкер лично едно малко колетче той да вземе съответните мерки и да пита специалисти от Европа годни ли са тези материали за слагане в магистралите на Европа", заяви Никифоров пред репортери. Ако експертите на ЕК установят, че материалите не са годни, нека да прекрати това безобразие, призова той.

"Всички материали, които са вложени в обекта, имат декларации за съответствие и отговарят на изискванията в техническата спецификация за употреба в пътните конструкции”, заяви инж. Кръстю Пейков - технически ръководител асфалтови работи на обекта.


"Обвиненията са безпринципни и те са както към мен, така към цялата община и всички русенци. Това е човекът, който е против всички инфраструктурни проекти в града", защити се кметът Стоилов.

"Още вчера съм поискал от Главна прокуратура и ДАНС извършване на проверка относно лицето Бойко Никифоров за това, че със своите действия, които са абсолютно необосновани, без никакви доказателства, уронва престижа както на Русе, така и престижа на България. С действията си създава предпоставка за блокиране на еврофондовете, което по смисъла си ще бъде сериозна щета не само срещу община Русе, но и срещу цялата страна. Крайно време е такива хора, които търсят евтини политически изяви, да дават обяснение и да им се търси отговорност", заяви Пламен Стоилов.

Булевард "Тутракан“ е един от най-важните инфраструктурни проекти за Русе, тъй като свързва Дунав мост и индустриалната зона с града.


Кметът допълни, че проектът е защитен по всички правила пред програмата ТСГ Румъния - България, минава съответния мониторинг, има съответния надзор. Проблемните участъци, които се бяха появили преди два месеца, бяха в района на Пухлево дере, където е най-ниската точка от целия обект, предаде БГНЕС.


"Самият район е характерен с честите заливания на стария път, който беше на мястото. Там имаме наличие на много големи подпочвени води, дори при високи нива на река Дунав, те се вдигаха и има постоянно заблатяване. В момента проблемът там е решен с полагането на льосоциментови настилки, с полагането на трошен голям ломен камък, който трябваше да заклини и си свърши своята задача, и оттам нататък имаме изцяло ново легло от баластова настилка. Така че мисля, че проблемът е изцяло решен и там няма да има второ пропадане", коментира зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?