Русенска чорапена фабрика си строи слънчева централа

Чожрапите в "Делта текстил" ще се плетат със слънчев ток

Русенският водещ производител на чорапи "Делта текстил" ще строи фотоволтаична електроцентрала за собствените си нужди с помощта на компанията ЧЕЗ ЕСКО, съобщиха от ЧЕЗ България в петък.

Мощността на слънчевата електроцентрала ще е 195 kWp. Плановете са тя да бъде въведена в експлоатация до април 2020 г. Полезният живот на оборудването е 25 години, а срокът за възвращаемост на инвестцията е 7 години.

В момента чорапената фабрика купува нужния ѝ ток от доставчикa на електроенергия на свободен пазар "ЧЕЗ Трейд България",  който също е част от грапата на чешката компания ЧЕЗ в България.

"Доверието на клиента е едновременно и признание, и отговорност за нас. Наша е ролята да балансираме между продажбата на електрическа енергия и енергийно ефективните мерки за намаляване на крайното потребление на ел. енергия“, каза Кръстю Икономов, управител на "ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД и директор продажби в ЧЕЗ Трейд.

"Вярваме, че разширяването на сътрудничеството с Групата ЧЕЗ в България в още едно доказателството за развитието на "Делта Текстил" като устойчива "зелена" компания“, заяви Игал Херетц, прокурист на фабриката.

"ЧЕЗ Трейд България" ЕАД участва на свободен пазар от 2005 г. и доставя електроенергия за индустрията и бизнеса. ЧЕЗ Трейд и ЧЕЗ ЕСКО продължават успешната реализация на енергийни проекти с цел подобряване на енергийната ефективност и оптимизация на разходите на клиентите на Групата ЧЕЗ в цяла България.

"Делта текстил - България“ ЕООД, е част от израелската „Делта Галиа Индъстрийз“ – компания с оборот 1.5 милиарда долара годишно. Русенската фирма произвежда чорапи на световно известни марки, като "Найк" (Nike), "Уилсън" (Wilson), "Конвърс" (Converse), "Мак енд Спенсър" (Mak&Spencer), "Хема" (Hema) и др.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?