Русенска текстилна фирма иска да купи "Дунавска коприна"

Русенската текстилна фирма "Ирис"АД иска да купи "Дунавска коприна"АД, съобщи местният всекидневник "Утро", цитиран от БТА.

Сериозният интерес от "Ирис" е потвърден от изпълнителният директор на "Дунавска коприна" Снежана Сурчева.

През януари тази година "Дунавска коприна" бе обявена в несъстоятелност. През 1998 г. 68% от капитала на дружеството бе купен от германското дружество "Мюлер и синове". Впоследствие дълговете на този най-голям в миналото тъкачен завод в България достигнаха над 11 милиона лева към 77 юридически и 440 физически лица. От 470 души в предприятието преди три години, сега на работа се водят едва 140.

През последните седмици представителите на "Ирис" проучват състоянието на фалиралата "Дунавска коприна" и правят сондажи за покупка на контролния пакет от акциите, пише вестник "Утро". Там има оборудване за изработка на платове, каквото е необходимо на "Ирис".

За "Утро" изпълнителният директор на "Ирис" Богомил Димитров е казал, че действително се правят проучвания за купуване на основния пакет от акциите в "Дунавска коприна", тъй като това ще даде шансове за нейното спасяване. В предишните години продукцията на "Дунавска коприна" се е изкупувала от "Карщадт Квеле", а сега това германско дружество работи с "Ирис". Евентуалното обединение на двете текстилни фирми ще превърне бъдещия алианс в мощен производител на качествени платове за България и Западна Европа, счита Богомил Димитров.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес