Русенска журналистка осъдена за професионално свършена работа

Русенска журналистка осъдена за професионално свършена работа

Районният съд в Русе осъди журналистка от местен вестник за публикация, в която, спазвайки професионалните стандарти, тя защитава възпитаници на дом за изоставени деца, съобщи русенската Арена медия.

Районният съд в Русе осъди журналистката от местния вестник "Утро" Ася Пенчева, че два пъти в изданието е "разгласила позорни обстоятелства и приписала престъпление - клевета, на социалната работничка от дом "Надежда" Ц.Г.К.- Б.", се казва в съобщение от Съдебната палата в града.

Съдът ѝ наложи глоба в размер на 5000 лева, обществено порицание и още 1000 лева, които трябва да плати на социалната работничка като обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Русенския окръжен съд.

От Дружеството на русенските журналисти излязоха с декларация, в която се казва, че присъдата е "пример в най-чест вид за посегателство върху свободното слово чрез държавната машина".

"Обвинението към журналистката, че с материала си за проблемите в дома за деца "Надежда" е разгласила клевета за социалната педагожка Ценка Благоева, буди недоумение. Недоумение, защото думите на тъжителката са записани на диктофон с нейно знание и съгласие, а и самата тя вече е осъдена за клевета от Стоянка Петрова по повод на същия казус. По това дело присъдата над Благоева се основава точно на интервюто, което тя е дала на Ася Пенчева. Повече от странно е, че в единия случай записът от диктофона на журналистката на "Утро" е от значение за съда, а в другия не е признат за доказателство", се казва в декларацията.

"Ние, членовете на Дружеството на русенските журналисти, категорично не сме съгласни със сигнала, който присъдата над наш колега излъчва в обществото. Изводът, който тя налага, е, че няма по-голям престъпник от журналиста, който си е свършил работата професионално. Когато се постановява присъда над журналист, не е лошо магистратите да се сетят, че ако не бяха журналистическите материали, "Могилино" още щеше да съществува, скрито под безметежното неведение на обществото. Надяваме се на безпристрастността, обективността, мъдростта, и професионализма на втората съдебна инстанция", заявяват русенските журналисти.

"Тази присъда е незаконна, несправедлива и тя ще бъде обжалвана още днес. При тези категорични доказателства, че журналистката Ася Пенчева си е свършила отлично работата, вместо поздравления, тя получи осъдителна присъда. Този, който наруши правата на децата, този, който трябва да бъде предаден на съд, получи 1000 лева обезщетение“, заяви адвокат Георги Димитров, защитник на журналистката.

Самата тя каза, че не е очаквала такова съдебно решение. Ася Пенчева е журналист с над десетгодишен стаж. Носител е на наградата "Черноризец Храбър” през 2010 година, в раздел "Регионални медии". Поддържа собствен сайт, на който могат да се видят репортажни и публицистични авторски текстове и фотографии.

Регионалният координатор на Програма "Достъп до информация“ Цвета Ненова ще сезира фондацията, която защитава правата на журналистите, за да предложи подкрепа в по-нататъшния процес. Ще бъде информирана и международната организация SEEMO, която осъществява международен медиен мониторинг в страните от Югоизточна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България