Русенската екоинспекция издирва замърсителя на въздуха от преди 4 дни

Източната промишлена зона и индустриалният парк на Русе

Русенската екоинспекция проверява ударно всички промишлени обекти в Източната промишлена зона край Дунав мост в търсене на обекта за обгазяване на въздуха преди три дни, но засега единствено е открила в първите часове след подаването на сигналите за замърсяването от граждани специфичната миризма за производството на  завода за алуминиеви части и детайли "Монтюпе“.  Това стана ясно от среща на зам.-екоминистъра Красимир Живков с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичен фронт, които са представители на Русенския регион.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе са информирали, че са проверили Източната промишлена зона в града и Индустриалния парк още след първите сигнали за неприятната миризма. На север от площадката "Монтюпе" е била установена специфичната за производството на дружеството миризма. Въпреки констатирани несъответствия в работата на предприятието не може да се твърди, че само неговата дейност е причина за многобройните сигнали на 14 срещу 15 септември.

В същото време от предприятието заявиха, че е клевета да се твърди без контролни проби, че те са източникът на миризми. Фирмата отказва да бъде държана отговорна за случващото се, което нямало общо с нейната дейност, но я злепоставя. "Монтюпе“, която е сред значителните френски инвеститори у нас, настоя действителните замърсители да бъдат открити, обявени и санкционирани.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че "ако следващи замервания на атмосферния въздух отново докажат отклонение от нормите, ще се пристъпи съм принудителни административни мерки - спиране на инсталации или части от тях до привеждане в съответствие с комплексното разрешително".

Проверките в Източната промишлена зона на Русе продължават. Екип на инспекцията проверява за спазване на условията в Комплексното разрешително на "Лубрика” ООД. Инспектират се и всички малки промишлени обекти в Русе за установяване на източници на замърсяване на атмосферния въздух.

През последните три денонощия обаче екоинспекцията в крайдунавския град не е констатирала замърсявания на атмосферния въздух

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?