Русенски онколози бяха принудени да напуснат местния диспансер под натиск

Русенски онколози бяха принудени да напуснат местния диспансер под натиск

Двама лекари напуснаха Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе след като обществено недоволство към работата им доведе до политически натиск те да бъдат отстранени. В основата на казуса са обвинения към двамата лекари от страна на мъж, чиято майка-пациент на онкологичния център, е починала в края на миналата година. Той обвинява лекарите в недопустимо отношение и организира кампания срещу тях в социалните мрежи, която ескалира в призиви за саморазправа с лекарите от страна на различни хора.

Мненията по темата са поляризирани, като част от пациентите им ги защитават, а други потвърждават, че те лично или техни близки са били обект на недопустимо отношение и некомпетентни решения относно лечението им. За 4 февруари пред Комплексния онкологичен център беше насрочен протест срещу двамата лекари, на който се очакваше да се присъединят и близки на двамата онколози, които да ги защитят.

Директорът на онкоцентъра д-р Камен Кожухаров обяснява, че поради силния обществен натиск от страна на група русенци е била направена своевремнна проверка и въз основа на нея двамата лекари са освободени.

Версията на отстранените лекари е, че преди ден те са били привикани от директора на КОЦ-Русе д-р Кожухаров, който по негови думи, е бил притиснат от зам.-кмета и кмета на Русе, да ги уволни или убеди да си подадат оставките незабавно. В крайна сметка те си подават оставките и от вторник не са на работа. Според лекарите реално проверка не е имало, а случващото е саморазправа с тях.

Така отделението по медицинския онкология на КОЦ-Русе, в който се лекуват 6000 пациенти, остава с двама лекари по-малко.

От Комплексния онкологичен център са категорични, че лечебният процес за всички пациенти на д-р Генова и д-р Станев няма да бъде нарушен.

"Всички ще бъдат пренасочени към други специалисти от онкоцентъра", уверяват от онкоцентъра.

Оставащите лекари са д-р Валерий Йорданов, който става временно изпълняващ длъжността завеждащ "Отделение по медицинска онкология" на мястото на д-р Генова и д-р Станев, д-р Иван Иванов, ръководител лечебна дейност и д-р Орлин Корабов, ординатор в отделението и д-р Димитрова хематолог.

Отсъствието на д-р Генова и д-р Станев няма да повлияе както на лечението на нито един пациент, така и на стандартите в здравеопазването и изискванията на НЗОК, убедени са от КОЦ-Русе.

Споделяне

Още от България