Русенският лесопарк "Липник" ще се разшири в зона за развлечения

Част от русенския лесопарк

Лесопаркът "Липник" край русенското село Николово, който се ползва от жителите на крайдунавския град и близките села за пикник и разходки, ще се разшири в зона за отдих и развлечения, а занемарената гребна база ще се обнови и ползва активно.

За реализацията на проекта на община Русе, където кмет е представителят на ГЕРБ Пламен Стоилов, правителството реши да замени 2223 дка поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост, с 3866 дка поземлени имоти в горски територии – собственост на общината, съобщиха от Министерския съвет в сряда.

Терените, обект на замяната, се намират в землищата на селата Долно Абланово, Хотанца, Ново село и Николово, както и в Русе, и са в близост до лесопарка.

Размяната на имоти ще даде възможност на общината за разширяване на сегашния зоопарк в "Липник", който е разположен в естествена среда и навремето имаше атрактивни обитатели, но сега те са малко на брой и като видове. Целта е превръщането му в привлекателна за посетителите зона на града.

Община Русе е собственик на гребната база на брега на езерото в лесопарк "Липник", което преди години предлагаше разходки с водни колела и лодки и се ползваше за тренировки.

Предвид традициите на града в развитието на този спорт, е предвидено създаване на комплекс за гребни спортове, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?