Русенският районен съд прекрати делото срещу журналистката Ася Пенчева

Районният съд в Русе прекрати днес наказателното производство срещу журналистката Ася Пенчева от местния вестник "Утро".

Причината е, че не е спазен шестмесечният срок за подаване на жалбата от страна на социалната работничка Ценка Благоева.

До тук се стигна, след като в средата на септември Окръжният съд в града върна делото за ново разглеждане на първа инстанция. Преди това, през юни, Районният съд осъди Ася Пенчева от "Утро", защото в изданието е "разгласила позорни обстоятелства и приписала престъпление - клевета, на социалната работничка от дом "Надежда" Ценка Благоева. Съдът наложи на Пенчева глоба от 5000 лева, обществено порицание и още 1000 лева, които трябва да заплати на социалната работничка като обезщетение за нанесени неимуществени вреди.

Тогава не беше допуснат да бъде изслушан записът от диктофона на журналистката.

Присъдата беше обжалвана пред Русенския окръжен съд, който излезе с решение да я отмени изцяло и да върне делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Районния съд. Причините са нарушения на процесуалните правила, както и нарушения на законови приложения.

На днешното си заседание Районният съд реши, че жалбата, която е заради публикация в изданието от 12 юли 2011 година, е трябвало да бъде пусната до 12 януари 2012 година включително, а това е направено ден по-късно. По тази причина съдът прекрати наказателното производство.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Русенския окръжен съд.

"Решението е абсолютно правилно. Съдията изключително цялостно и много коректно изтълкува закона, като се произнесе по няколко въпроса", коментираха адвокатите на Пенчева - Георги Георгиев и Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация".

"Благодаря на всички за подкрепата. Много исках да се чуе записът, за да знаем ние като журналисти дали имаме защита, или не", каза Ася Пенчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България