Русенският съд отказа да екстрадира чеченец в Русия

Мокмад Гадамоури, Сн: БГНЕС

Окръжният съд в Русе отказа да екстрадира 47-годишния чеченец Мокмад Гадамоури, издирван от Интерпол по искане на Русия заради участие във въоръжена терористична група в Ингушетия, предаде БТА.

Председателят на съдебния състав Йордан Дамаскинов мотивира решението с това, че Гадомоури може да бъде подложен на изтезания в Русия, а има статут на бежанец в Полша и Германия.

Според искането на Русия чеченецът е издирван и за продажба на оръжие, муниции, боеприпаси, притежание на токсични вещества, уточняват от Окръжната прокуратура на Русе.

Никога не съм се занимавал с тероризъм, пътувам постоянно като шофьор на камион в други държави и досега никъде не са ме спирали, заяви пред съда Гадамоури.

Чеченецът е бил задържан на Дунав мост от граничните власти преди малко повече от месец, допълва БГНЕС. По думите на мъжа той е пътувал с жена си и петте им деца на почивка в Турция. Въпреки че е имал редовни документи, при проверка на самоличността му става ясно, че се издирва за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 година.

Пред съда в Русе човекът заяви още, че е невинен и е избягал от родината си заради страх за живота си. Той разказа, че никога не е участвал във войните между Русия и Чечня, нито се е занимавал с политика. Мъжът се разплака, докато обясняваше как заради тормоз от руските спецслужби майка му и баща му са починали, а сестра му е безследно изчезнала. Той е убеден, че ако го върнат в Русия, ще бъде убит в затвора.

"Грешката ми беше, че купих една къща", разказа Мокмад Гадамаури. Той обясни, че е купил къща в село в Ингушетия, като бившият ѝ собственик е помолил за известно време да ползва две от стаите с отделен вход. Не е ясно кой е обитавал помещенията, но един ден приятел на въпросния бивш собственик бил арестуван, а Мокмад бил предупреден, че го очакват неприятности. Той се изнесъл със семейството си при родителите си, а впоследствие се оказало, че къщата е била обискирана на два пъти.

Първият път не било намерено нищо, но при втория обиск няколко часа по-късно било открито оръжието и отровни вещества. В продължение на пет месеца чеченецът доброволно ходил във Федералната служба за сигурност (ФСБ), за да съдейства с каквото може.

Това провокирало бившият собственик на къщата да го заплаши, че ще му търси сметка за конфискуваното оръжие, а също така го заподозрял, че е доносник на ФСБ. Това накарало Мокмад още на следващия ден да замине за Полша, където да поиска статут на бежанец със семейството си, а оттам да се прехвърли в Германия.

Споделяне

Още от България