Русенският съдия Николай Стефанов е окончателно оправдан за подкуп

Кадър от довеждането на съдията в съдебната зала, снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда русенския съдия Николай Стефанов по обвиненията, че е взел подкуп от адвокат.

Магистратът бе зрелищно арестуван при акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. Той бе обвинен, че е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били поискани, твърдеше прокуратурата, за одобряване на споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

В съдията обаче така и не бяха намерени пари. Държавното обвинение обясни, че адвокатът не успял да предаде белязани 500 лв. на съдията, защото агентите на ДАНС са избързали със задържането му. По време на делото един агентите разказа, че план трябвало да закопчеят съдията, след като адвокатът слезе от колата му, но недогледали и работата се провалила.

На първа инстанция Софийския градски съд (СГС) осъди съдията условно на 3 години затвор. Апелативният съд оправда магистрата, но ВКС върна делото, защото втората инстанция не се беше произнесъл по обвинението в изнудване. При новото разглеждане на делото съдията отново беше оправдан по всички обвинения.

Версията на Николай Стефанов е, че никога не е искал подкуп, а зачестилите му срещи с адвоката започнали, след като Свилен Стефанов го провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата: "А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе". По някое време съдията напомнил на адвоката, че има да му връща и стар заем от 500 лева, който му дал още през пролетта на 2014 г.

Адвокатът обаче твърди, че съдията поискал "почерпка" от 1000 лв, ако одобри споразумението с непълнолетния му клиент. След анализ на подслушаните разговори съдът реши, че доказателствата по делото опровергават показанията на адвокат Свилен Стефанов. Ключов факт е, че съдията постоянно го е търсел за парите и след като одобрил споразумението.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?