Русенският университет с дарен от българина Игнат Канев комплекс

Сн. БГНЕС

В Русе в четвъртък бе открит и осветен "Канев Център" – двуетажен комплекс към Русенския университет, който ще се използва както за университетски, така и за градски, национални и международни форуми. Построен само за седем месеца, центърът е кръстен на името на българския милионер и филантроп Игнат Канев от Канада, който дари 2 млн. лева - половината сума за неговото изграждане.

Комплекс, свързан с Ректората чрез топла връзка, разполага с многофункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв.м и авансцена. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, като към него е предвиден и ресторант със 120 места. Изграден е и асансьор за осигуряване на достъпна среда.

На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод.

Дарението на Игнат Канев в полза на русенския университет е благороден акт на един достоен и успял българин. Изграждането на комплекса "Канев Център" утвърждава авторитета на висшето учебно заведение. Това заяви при откриването президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Тържественото освещаване на двуетажната сграда направи българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ русенска епархия. "Не ще ни стигне времето да посочим добрите дела, които са извършили Канев и семейството му", каза той и посочи, че едно от тях е построяването на нов български храм в Торонто.

По думите на Плевнелиев "Канев Център" ще съдейства активно за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и бизнеса. Президентът сравни жеста на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлогий Георгиеви преди 136 години, когато те са направили дарението си за построяването на Софийския университет.

Плевнелиев заяви, че Игнат Канев е показал рецептата, а тя е да надграждаме и строим, а не да разваляме, да инвестираме в развитието на нацията. "Рецептата е във "Върви народе възродени", а не в "Радка Пиратка", посочи Плевнелиев.

След откриването на центъра Игнат Канев бе удостоен с почетните звания Доктор хонорис кауза на Русенския университет и почетен гражданин на Русе, а неговата съпруга Димитрина Канев и дъщерите им Кристина-Мария и Анна-Мария, с титлата Почетен член на Русенския университет.

"Огромна чест за мен е да бъда удостоен с тези големи почетни звания днес и тук в моето отечество. "Канев Център" е моят начин да засадя символично дърво в земята на отечеството си", заяви Канев.

Сред гостите на събитието бяха Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ и временно управляващият посолството на Канада в Букурещ Никола Брусо.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?