Русенци разтревожени от масовото разпръскване на отрова в града

Русенски защитници на животните сезират и искат съдействие от ДАНС срещу масовото разпръскване от шест месеца насам в града на отрова срещу кучета, от която всеки момент може да пострада човек. Това съобщиха в петък неправителствените природозащитни организации "Амикус" и "Българо-германска помощ за защита на животните".

Природозащитниците се обръщат към ДАНС, защото смятат, че в Русе се осъществява биотероризъм. Преди около три месеца е сезирана прокуратурата, но отровителят остава неизвестен.

От средата на декември 2008 година досега са отровени смъртоносно повече от 70 безстопанствени и домашни кучета. Отначало отровата е разпръсквана под формата на парчета салам в парковете, но сега това престъпно действие се върши рано сутрин из целия град, казаха защитниците на животните.

Те обръщат внимание, че отровата е толкова силна, че от нея измират дори мухите, кацащи върху труповете на жертвите. Убити от отровата са не само кучета, а и котки, врани, катерички и таралежи. В най-скоро време е възможно жертва да стане и човек. Има вероятност да пострадат най-вече малките деца, играещи по детските площадки из града, бият тревога природозащитниците.

Те заплашват, че ако властта не вземе мерки, ще последват граждански протести.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?