Русенци разтревожени от масовото разпръскване на отрова в града

Русенски защитници на животните сезират и искат съдействие от ДАНС срещу масовото разпръскване от шест месеца насам в града на отрова срещу кучета, от която всеки момент може да пострада човек. Това съобщиха в петък неправителствените природозащитни организации "Амикус" и "Българо-германска помощ за защита на животните".

Природозащитниците се обръщат към ДАНС, защото смятат, че в Русе се осъществява биотероризъм. Преди около три месеца е сезирана прокуратурата, но отровителят остава неизвестен.

От средата на декември 2008 година досега са отровени смъртоносно повече от 70 безстопанствени и домашни кучета. Отначало отровата е разпръсквана под формата на парчета салам в парковете, но сега това престъпно действие се върши рано сутрин из целия град, казаха защитниците на животните.

Те обръщат внимание, че отровата е толкова силна, че от нея измират дори мухите, кацащи върху труповете на жертвите. Убити от отровата са не само кучета, а и котки, врани, катерички и таралежи. В най-скоро време е възможно жертва да стане и човек. Има вероятност да пострадат най-вече малките деца, играещи по детските площадки из града, бият тревога природозащитниците.

Те заплашват, че ако властта не вземе мерки, ще последват граждански протести.

Споделяне
Още от България