Русенци с петиция да не плащат такса за Дунав мост

Русенци с петиция да не плащат такса за Дунав мост

Русенци започнаха петиция с искане да не плащат такса за преминаване на Дунав мост, пътувайки до Румъния с автомобилите си. Само за ден са събрани над 130 подписа и кампанията активно продължава в интернет.

Акцията е провокирана от предложението на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, която предвижда колите с гюргевска регистрация да не плащат такса, когато преминават Дунав мост в посока Русе. Решението ще бъде гласувано румънското правителство този месец.

Петицията, чийто автор е русенецът Левен Колев, иска реципрочно действие от българска страна. "Смятам, че така е редно и хората от два съседни града трябва да пътуват свободно, без да се ограничават с множество такси. Все пак живеем в граничен регион и често пътуваме до Гюргево и Букурещ. Трябва двете съседни държави да сме по-отворени едни към други, трябва дори да си знаем езиците, защото Русе и Гюргево са два партньорски града“, обясни Колев, цитиран от агенция БГНЕС

Според русенци таксата за преминаване на Дунав мост трябва да отпадне за жителите на двата града.

В момента на излизане от България се плащат 4 лв., а при излизане от Румъния – 3 евро.

Петицията ще бъде отворена за подписи до края на февруари, след което ще бъде внесена в правителството и при омбудсмана.

Споделяне

Още от Бизнес