Русенци са най-големите любители на бира у нас

Русенци са най-големите любители на бира у нас

Повече от половината българи (53%) консумират бира поне веднъж седмично. Дори и през зимата средно българинът си сипва от пенливата напитка осем пъти в месеца, като най-честно това правят русенците, сочи национално представително проучване на "Ипсос", обявено в четвъртък от Съюза на пивоварите в България.

Русенци посягат към халбата с пиво поне 11 пъти месечно, плътно следвани от любителите на бира в Плевен и Варна - 10 пъти.

Традиционно пивото е предпочитано от господата, но напоследък все повече дами също го харесват, защото вече се предлагат много марки с по-лек вкус и по-ниско алкохолно съдържание. У нас най-изявените почитателки на бирата са младите жени във възрастовите групи 30-39 години и 20-29 г., според изследването.

То разкрива още, че 30% от българите възприемат умерената консумация на пиво като част от здравословния начин на живот. При активните потребители, които пият бира поне веднъж седмично, на това мнение са дори 43%.

Макар да е на над 8 хиляди години бирата се счита за модерно питие от 30 на сто от редовните ѝ потребители и от 20% от всички запитани.

Устойчиво остава нивото на българите, които смятат пивото за подходяща за тях напитка – всеки трети (33% от хората над 18 г.) твърди това.

От браншовия съюз припомнят мисъл на екстравагантния музикант Франк Запа: "Не можеш да си истинска държава, ако нямаш бира и авиокомпания. Полезно е и да имаш някакъв футболен отбор или пък ядрено оръжие, но като минимум ти трябва бира."

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?