Русия, Беларус и Казахстан аут от големи състезания по вдигане на тежести

Грузинец спечели при свръхтежките с нов световен рекорд в Рио

Русия, Беларус и Казахстан аут от големи състезания по вдигане на тежести

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) потвърди, че ще отстрани отборите на Русия, Казахстан и Беларус след олимпийските игри в Рио де Жанейро от участие в международни състезания за срок от една година.

"Имиджът на спорта вдигане на тежести е сериозно увреден, така че ще се прилагат подходящи санкции. Гарантирам, че след игрите в Рио до международни състезания няма да бъдат допуснати атлети от Русия, Казахстан и Беларус", каза Томаш Аян, председател на федерацията, цитиран от АФП.

България и Русия без отбори на олимпийските игри

Международната федерация по щанги лиши от участие на олимпийските игри първо националния отбор на България, а след това и на Русия.

Българите бяха елиминирани заради серия от положителни допинг проби. Последната най-голяма афера беше "Трайбест", избухнала в началото на 2015 г., когато всички български тежкоатлети дадоха положителен тест за употреба на забранения препарат станозол. После се оказа, че той се е намирал в хранителната добавка "Трайбест", но не е бил описан като състав в съдържанието ѝ.

Руският отбор отпадна от олимпиадата след откриване на повече от три положителни допинг проби при повторната проверка на тестовете, взети на олимпийските игри през 2008 г. в Пекин и през 2012 г. в Лондон.

Повторната проверка на пробите на руските състезатели по вдигане на тежести Марина Шайнова, Надежда Евстюхина и Апти Аухадов, взети на игрите в Пекин 2008 г., се оказаха положителни. Такива излязоха и тестовете за забранени препарати на тежкоатлетите Наталия Заболотная,  Светлана Царукаева, Александър Иванов, Андрей Демянов и Руслан Албегов от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Очаква се още страни да бъдат наказани след Рио

Повторният анализ на всички проби от предишните две олимпиади все още окончателно не е приключил. Очакванията са, след като това стане факт, да има още няколко наказани страни, които ще бъдат обявени през септември или октомври, каза Томаш Аян.

На игрите в Рио с допинг бяха хванати двама полски щангисти – братята Адриан и Томаш Желински, със забранения препарат нандролон. Тестовете им са били направени преди игрите, но резултатите излязоха по време на Олимпиадата и те не бяха допуснати до участие. Адриан Желински е носител на златен медал в категория до 85 кг от олимпийските игри в Лондон, а за Рио премина в по-горната категория – до 94 кг.

Грузинец спечели при свръхтежките с нов световен рекорд

Грузинецът Лаша Талахадзе спечели последния златен медал в олимпийския турнир по вдигане на тежести в категория над 130 килограма с нов световен рекорд.

22-годишният щангист събра 473 килограма в двубоя и подобри с половин килограм постижението на иранеца Хосейн Резазде от игрите в Атина през 2004 г.

Битката за медалите в Рио де Жанейро беше белязана от още два световни рекорда.

Първо Талахадзе направи поправка на най-доброто постижение в първото движение - изхвърлянето. Той се справи с 215 кг от третия опит и подобри с един килограм рекорда на шампиона от Лондон 2012 Бехдад Салими.

Самият Салими на свой ред постави нов световен рекорд - 216 кг. Иранецът обаче претърпя пълен провал в изтласкването, след като направи три неуспешни опита на 245 кг.

С отпадането на шампиона и с успешни опити на 242 и 247 кг, Талахадзе си гарантира олимпийската титла. В последния си опит той реши да се бори за световен рекорд и успя, след като изтласка 258 кг.

Арменецът Гор Минасян спечели сребърния медал с двубой от 451 кг (210/241кг).

Иракли Турманидзе допълни доминацията на Грузия при най-тежките с трето място с двубой от 448 кг (207/241 кг).

Шампионите във вдигането на тежести от Рио:

Жени:
До 48 кг: Сопита Танасан (Тайланд)
До 53 кг: Шу Чън Хсу (Китайско Тайпе)
До 58 кг: Суканя Срисурат (Тайланд)
До 63 кг: Уей Дън (Китай)
До 69 кг: Йенмен Сян (Китай)
До 75 кг: Сим Джон Рим (КНДР)
над 75 кг: Супин Мън (Китай)

Мъже:
До 56 кг: Цинцюен Лун (Китай)
До 62 кг: Оскар Фигероа (Колумбия)
До 69 кг: Джъюн Шъ (Китай)
До 77 кг: Ниджат Рахимов (Казахстан)
До 85 кг: Киануш Ростами (Иран)
До 94 кг: Сохраб Моради (Иран)
До 105 кг: Руслан Нурудинов (Узбекистан)
над 105 кг: Лаша Талахадзе (Грузия)

Споделяне

Още от Спорт

Колко време давате на новия парламент?