Според дипломати

Русия била готова да приеме правителство на националното единство в Сирия

Насилието в страната продължава

Русия била готова да приеме правителство на националното единство в Сирия

Русия и други водещи сили са казали на посредника за Сирия Кофи Анан, че подкрепят идеята му за съставяне на сирийско правителство на националното единство, което би могло да включва представители на сегашното управление и опозицията, но не и хора, които биха го подкопали, заявиха дипломати, цитирани от
Ройтерс.

 

Според външнополитически служители предложението е една от главните теми, които ще обсъждат Русия, останалите четири страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и други ключови играчи в Близкия изток на среща в Женева в събота, посветена на конфликта в Сирия.

 

По думите на дипломат евентуално правителство на националното единство може да включва членове на сегашното управление, представители на опозицията и други, но в него не биха влезли хора, "чието трайно участие или присъствие би застрашило надеждността на прехода или би навредило на изгледите за помирение и стабилност".


Според него идеята за изключване на определени хора очевидно се отнася за Башар Асад, макар и в предложението на Анан да не се казва изрично, че сирийският президент не може да участва в правителство на националното единство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

В Сирия насилието продължава, като сряда бе сред най-кръвопролитните от
15-месечния конфликт и приключи със 149 убити.


"Най-малко 149 души, предимно цивилни, сред които 14 деца, загинаха в сряда при репресии срещу бунтовниците и в сблъсъците им с редовните войски, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права пред Франс прес.

 

Тази сутрин насилието е отнело според него живота на 11 души в страната.

 

Двама мирни жители, включително дете, са убити при бомбардировки в Дейр аз Зур, където войниците, изпратени срещу въстаниците, хвърлили в боя хеликоптери.

 

Трима въстаници са загинали в сражения в провинция Хомс, където многобройни бунтовнически сили са били атакувани от правителствени сили и въоръжени милиции, бранещи режима. Четирима цивилни са убити при обстрел на размирния град Дума близо до Дамаск, един цивилен е загинал от снарядите, изстреляни по Хирак на юг, и един въстаник е убит на северозапад в Хан Шейхун, провинция Идлиб.
За над 15 месеца жертви на насилието в Сирия са станали повече от 15 800 души; последните седмици се очертават като най-кръвопролитни, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

 

Международната общност до момента не може да предприеме по-сериозни мерки срещу режима на Башар Асад най-вече заради съпротивата на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?