Русия блокира резолюция на ООН срещу референдума в Крим

Лондон се обяви за по-строги санкции срещу Москва

Уилям Хейг

Русия очаквано наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

Дипломатическите преговори за изход от кризата продължават безрезултатно. След провала на разгорорите между САЩ и Русия британският външен министър Уилям Хейг обяви, че вече е дошъл моментът Европейският съюз да наложи по-строги санкции на Москва.

 ”Дълбоко разочароващо е, че преговорите не постигнаха дипломатически пробив, за който държавният секретар Джон Кери работи усилено и който беше по силите на Русия да осигури”, каза Хейг в изявление.

 ”Съжалявам, че Русия отказа да се възползва от шанса да промени курса, и продължава с плановете да подкрепи незаконния, противоконституционен и незаконен референдум в Крим в неделя”, каза още той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров в петък проведоха петчасови разговори в Лондон, които се смятаха като последен опит за предотвратяване на още по-дълбока криза заради кримския референдум, но не стигнаха до съгласие.

По време на преговорите Лавров е посочил, че Владимир Путин не е готов да вземе каквото и да било решение за Крим,  докато не мине референдумът в неделя.

САЩ и Европейският съюз вече обявиха, че ще наложат санкции на Москва заради действията ѝ в Украйна, а руските власти заявиха, че ще отговорят с контрамерки.

Европейските лидери обявиха, че са готови и на икономически санкции, ако Москва не промени поведението си, но все още не са взели решение.

В събота прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Русия не възнамерява да тръгне по пътя на самоизолацията.

"Самоизолация на почва разногласията по въпроса за Украйна е нелогична и контрапродуктивна. От цялото си сърце се надявам, че и ние и нашите партньори имат достатъчно политическа мъдрост и чувство на политически реализъм за да не затъват в още по-дълбоко противопоставяне – идеологическо или друго", каза Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?