Русия блокирала транзита на немски газ за Полша

По настояване на Русия държавната украинска компания "Нафтогаз“ отказва да доставя в Полша газ от немската компания Е.ОН Рургаз, съобщава “Комерсант-Украйна“ в понеделник., цитирайки източник от Министерството на енергетиката. От ведомството и от руския газов концерн “Газпром“ са отказали коментари.

Според информацията, полската държавна нефто-газова компания PGNIG се опитала да достави без съгласието на “Газпром“ 3 млрд. куб. м, но руската страна не предоставя разрешение за транзита на договорените обеми. Изданието посочва, че по този начин Русия се опитва да изземе от Полша контрола върху управлението на газопровода “Ямал-Европа“.

В началото на септември бе съобщено, че полските власти смятат да отстранят “Газпром“ от експлоатацията на тръбопровода, като правителството на страната поискало държавната “Газ-Систем“ да получи контрола върху местния участък от тръбата. Това се изисква от Третия пакет енергийни мерки на ЕС, насърчаващ конкуренцията. Според документа газопроводите в ЕС трябва да се управляват от независим от доставчика орган и до тях да се допускат трети страни.

От “Газпром“ обаче били склонни да допуснат “Газ-Систем“ само като технически оператор.

За проблеми писаха преди време и полските издания, съобщавайки, че споразумението за общите условия на доставка на газ от Е.ОН Рургаз е подписано още през май 2010 г., но Украйна блокира транзита на договорената суровина. Сега става ясно, че това е под натиска на Русия.

Ежегодно Полша консумира 14 млрд. куб. м, от които две трети купува от Русия. В края на септември В PGNIG и "Газпром" се договориха за условията на новите контракти с “Газпром“, предвиждащи увеличение на доставките на руски газ на 9 млрд. куб. м. през настоящата година, пред следващата до достигнат 9.3 млрд. куб. м., а през 2012 г. да надхвърлят 10 млрд. куб. м.

Споделяне

Още от Бизнес