Русия бойкотира срещата на върха за ядрената сигурност

Русия е уведомила САЩ, че ще бойкотира срещата на върха по ядрената сигурност през 2016 г., казаха дипломати, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е удар по инициативата на американския президент Барак Обама за намаляване на глобалната заплаха от ядрен тероризъм.

Официални източници казаха вчера, че на състоялото се миналата седмица във Вашингтон съвещание по подготовката на форума не е присъствала руска делегация, но не било ясно дали Русия планира да участва в срещата на върха пред 2016 г.

Днес двама дипломати, пожелали анонимност, съобщиха, че с дипломатическа нота Москва е уведомила организаторите, че ще бойкотира форума.

Според един от дипломатите Русия мотивирала в нотата отказа си да участва с това, че форумът ще има политически характер и заявила, че дискусиите за ядрената сигурност трябва да бъдат единствено на техническо ниво.

Четвъртата среща на върха по ядрената сигурност ще се състои през 2016 г. в Чикаго - отново в САЩ, където през 2010 г. президентът Барак Обама постави началото на тези форуми.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?