Русия бомбардира сирийските бунтовници в района на падналия самолет

Русия бомбардира сирийските бунтовници в района на падналия самолет

Руската авиация подложи на тежка бомбардировка райони, контролирани от сирийски бунтовници в сирийската провинция Латакия, съобщи Ройтерс.

Бомбардировката беше извършена близо до мястото, на което руски бомбардировач беше свален вчера от турски изтребител.

Най-малко 12 въздушни удара са били нанесени в северните части на провинция Латакия, в момент в който сирийски правителствени сили се сражават с бойци от групировката Джебхад ан Нусра и с туркменски бунтовници в планинските райони Джабал Акрад и Джабал Туркман.

Командир на туркменските бунтовници каза, че ракети, изстреляни от руски военни кораби в Средиземно море, също са поразили цели в района. Имало и силен артилерийски обстрел.
Хасан Хадж Али, ръководител на сирийската бунтовническа групировка Лиуа Шукур ал Джабал, действаща в Западна Сирия, потвърди, че има ожесточена битка в района, като руски самолети подкрепяли проправителствените сирийски сили.

Групировката Лиуа Шукур ал Джабал е съставена от бойци, преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и в Катар, припомня Ройтерс.

В същото време САЩ и нейните съюзници са нанесли 23 удара по позиции на ИД в Ирак и Сирия.

Пет удара са били нанесени в Сирия близо до три града, чиито имена не се поясняват, като са били поразени пет тактически части на джихадистите и две бойни позиции. В Ирак са били нанесени удари близо до 10 града, в това число и шест близо до Рамади и са унищожени пет оръжейни скривалища, три бойни позиции и пет тактически звена на ИД.

В сряда Турският генерален щаб съобщи, че е провел една от най-големите операции през последно време за патрулиране по турско-сирийската граница, в която са участвали едновременно 18 изтребителя Ф-16.

Военните не са предоставили информация за това над кои точно участъци от границата се е водило наблюдението.

Наред с това по данни на Анадолската агенция след инцидента със свалянето на руски самолет военното командване е прехвърлило от западните региони в окръг Хатай на границата със Сирия допълнително 20 танка.

Танковете са били доставени в град Газиантеп по жп линия и са натоварени на военни камиони. Под ескорт от полиция и жандармерия те са били доставени на разположение на Пета бронетанкова бригада, съобщи Анадолската агенция.

От началото на годината генералният щаб на армията започна да съсредоточава на сирийската граница големи военни контингенти, изпълняващи задача за защита на границата.

Освен това на юг от окръг Хатай в Сирия е разположен район, в който живеят етнически тюркмени. Анкара заявява, че е крайно обезпокоена от нанасяните от руските въздушно-космически сили на въздушни удари по тези територии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят