Русия брутално ограничи външните наблюдатели за изборите

Русия брутално ограничи външните наблюдатели за изборите

Русия налага “безпрецедентни ограничения” за наблюдателите, които ще проследят изборите на 2 декември, обяви в сряда Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Москва е изпратила писмо, с което иска справка за състава на делегацията от ОССЕ и настоява за намаляване на състава ѝ, предаде ББС.

“Това не е обичайно” заяви говорител на ОССЕ, добавяйки, че писмото може сериозно да ограничи възможността за “реално наблюдение”.

От Централната избирателна комисия на Русия на свой ред репликираха, че качествената оценка на изборите не зависи от количеството наблюдатели.

Отделът за международна сигурност на ОССЕ често изпраща свои наблюдатели на избори. Националният състав на 56-те члена на отдела е разнороден, като в него членуват европейци, азиатци и американци.

Делегация обикновено се изпраща след официална покана до ОССЕ от страната, в която ще се провеждат избори.

Организацията заяви, че отказва да влиза в дискусии относно броя и състава на делегатите си.

“Готови за диалог”

Говорителка на отдела за демократични институции и човешки права в ОССЕ заяви, че начинът, по който е написано писмото от Русия, е неприемлив.

“Трябва да обмислим какво искат да ни кажат”, каза тя.

Според писмото Москва е “готова за диалог по състава на мисията”. Говорителката на европейската организация уточни, че посланието от руската ЦИК  предлага също наблюдателите да “наброяват до 70 души”, което много по-малко от 465-те делегати, присъствали на последните парламентарни избори в Русия преди четири години. Освен силно редуцираната бройка, “поканата” уточнява, че времето за мониторинг също ще бъде ограничено.

По правило дългосрочните наблюдатели пристигат от шест до осем седмици преди изборите, което позволява да се следи не само хода на гласуването, но и предизборната кампания и подготовката за изборите. Вотът за руската Дума ще се проведе след по-малко от пет седмици.

За много западни страни оценката на избори от специалисти на ОССЕ е главен показател доколко демократично е бил проведен вотът в страните от бившия СССР.

В сряда председателят на руската ЦИК Владимир Чуров съобщи, че са поканени около 300 наблюдатели. Това е приблизително три пъти по-малко, отколкото през 2003 г.

По думите на Чуров, изпращането на поканите до международните наблюдатели е започнало в петък сутринта.

Поканени са представители на Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ), ОССЕ, Международната асамблея на ОНД, Шанхайската организация за сътрудничество и други международни организации.

Според председателя на ЦИК тази година за първи път ще бъдат изпратени писма и до избирателните органи на Великобритания, Франция, Германия, Италия, други страни от Европейския съюз и Йордания.

Очаква се изборите през декември да бъдат спечелени от близката до президента Владимир Путин партия “Единна Русия”.

Путин, който следващата година ще приключи втория си президентски мандат, е доста популярен сред мнозина руснаци, заради политиката си в икономическата област и начина, по който води външната политика на страната.

Опозицията и активисти за защита на човешките права го обвиняват, че възражда авторитаризма от съветската ера.

Споделяне

Още от Свят