Русия чества век шпионаж в чужбина

Сергей Наришкин

Руската служба за външно разузнаване отбелязва 100-годишнината си, един век шпионски мисии в чужбина, предаде ДПА.

"Всяка успешно завършена разузнавателна операция е уникална и героична по свой собствен начин", заяви Сергей Наришкин, който оглавява службата, а също и Съвета за национална сигурност на Русия.

По думите му службата "гарантира сигурността на милиони руски граждани, а също и националния суверенитет, социално-политическата стабилност, икономическото развитие и научно-техническия прогрес".

Наришкин приветства бившите и настоящите служители на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), а също и ветераните от външното разузнаване от бившите съветски републики. Той заяви, че със своята служба те са защитавали обществото и държавата от потенциални външни заплахи.

Макар официалните чествания на 100-годишнината да бяха отменени заради пандемията, Наришкин откри паметник на шпионите герои и изложба в Москва, а държавната телевизия излъчи богата програма от документални филми в чест на службата.

СВР е наследник на някогашното съветско КГБ заедно с Федералната служба за сигурност (руското контраразузнаване).

В наши дни вниманието на службите за външно разузнаване е съсредоточено върху борбата с тероризма и екстремизма и върху оръжейния контрол, в това число неразпространението на оръжия за масово поразяване, заяви Наришкин.

На днешната дата през 1920 г. основателят на пeчално известното ЧК (Черезвичайная комисия), комунистическият революционер Феликс Дзержински, подписва указ за създаването на външен отдел.

Всички руски разузнавателни служби продължават да отбелязват този ден като свой празник и за тях Дзержински, безмилостен екзекутор по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин, наричан "Железния Феликс", е герой, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?